ROĐACIMA POSAO, BIVŠIM RADNICIMA GLADOVANJE

Oko sto bivših radnika Sportskog centra u Boru preti masovnim štrajkom glađu

protest radnika02AUTOR: MC

U novoosnovanoj ustanovi Sportski centar u Boru za dojučerašnjih 105 stalno i 40 povremeno  zaposlenih, sem nekoliko  pojedinaca, izgleda, nema  mesta  , mada je obećano da će stručni i socijalno ugroženi, kako i zakon nalaže, biti u prednosti kod ponovnog  zapošljavanja. Nakon likvidacije Sportske ustanove Bor od pre tri meseca i nedavno novoosnovane firme, bivši zaposleni, niti sindikat, nemaju nikakve mogućnosti da se informišu o bilo čemu. Najgore je, ističu sindikalci, što se upošljavaju radnici sa strane, a samohrane majke i socijalni slučajevi, nekadašnji radnici Centra, ostaju na ulici.
-Javno smo rekli da se zapošljavaju braća, sestre, tetke i kumovi i Bog će znati ko će se tamo još naći. To smo saopštili opštinskom rukovodstvu zahtevajući na uvid novu sistematizaciju radnih mesta. Reč je o javnoj ustanovi čiji je osnivač opština i oni su obavezni da to učine. Ukoliko se novi direktor Saša Jonović i ubuduće bude ponašao nonšalantno izbegavajući svaku komunikaciju, radikalizovaćemo započeti protest- kaže Dragiša Trujkić, predsednik Opštinskog Samostalnog sindikata.
Na današnjem okupljanu ispred opštine radnici su optužili i opštinske čelnike i novog direktora Sportskog centra da se ne pridržavaju obećanja i da isključivo zapošljavaju “svoje ljude” ne hajući za zakon i egzistenciju dojučarašnjih kolega.
protest radnika-Čuo sam  da  se zapošljavaju radnici iz Zaječara i da se ne raspisuju konkursi. Na oglasnoj tabli nema nove sistematizacije radnih mesta, dolazi se i po stranačkoj opredeljenosti. Sindikat se ne uvažava. Govore da smo likividrani, ali taj proces traje i mi ne možemo da budemo nezaintersovani. Ukoliko se ne sačini socijalna karta i ne budemo imali prednost kod novog upošljavanja, od ponedeljka dolazimo u opštinu i počinjemo masovni štrajk glađu – poručuje Žaljko Vasković, predsednik Samostalnog sindikata bivše  Javne ustanove Sportski centar Bor.
Na drugoj strani, u opštini izjavljuju da su oni pomogli ponovno osnivanje ustanove Sportski centar,  postavljen je likividacioni i novi direktor , ali je i dogovoreno da se, po novoj šemi, uposli 50 radnika kako bi se racionalnije i efikasnije poslovalo.
-I kod ostala dva opštinska preduzeća / RTV Bor i Cerntar za kulturu / broj zaposlenih treba da bude prepolovljen.  To je zahtev i državnih organa. Doduše, mi smo taj posao među prvima, ako ne i prvi u Srbiji, pokrenuli. Ukoliko ima nepravilnosti i nezakonitosti nećemo sedeti skrštenih ruku. Novi direktor moraće javno da podnese račune, što je uobičajeno –  naglasio je dr Predrag Balašević, zamenik predsednika opštine Bor.

Nezbrinuta petočlana porodica

Na protestnom skupu u Domu kulture govorila je i bivša radnica Sportskog centra, majka  troje dece i supruga invalida. Ona nije htela da se predstavi javnosti, ali je rekla da je bespomoćna i da  ne vidi izlaz iz aposlutnog siromaštva. Podsetila je da nije jedina i da je bez posla ostalo i samohranih majki, pa i muževa i žena koji su godinama zajedno radili u Centru.

protest radnika01Poptisi za smenu opštinara

Samostalni sindikat je sakupio više od 5.000 potpisa građana koje je upuitio Ministarstvu za lokalnu samoupravu sa ztahetavom da se procesiuira smena  celokupnog opštinskog rukovodstva zbog, kako se navodi, urušavanja javnih preduzeća i ustanova i nerešenih socijalnh, privrednih i ostalih nedaća.

Share

Ostavite odgovor