U BORU SVE VIŠE NEZAPOSLENIH

radniciPrema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, u opštini Bor, u decembru 2009. godine, ukupno je 5.621 nezaposlenih. Polovinu nezaposlenih čine žene, što se ponavlja godinama unazad. U odnosu na isti period prošle godine, broj nezaposlenih uvećao se za 72. Podaci ukazuju na to da je u ovoj godini u Borskom okrugu bilo 12.576 nezaposlenih i to najviše u opštini Bor, sledi Negotin 2.740, Kladovo 2.159 i  Majdanpek 2.056 nezaposlenih. Godinu dana ranije na posao je čekalo 12.869 radnika, što je manje za 293.
U Borskom okrugu, kroz program zapošljavanja mladih pripravnika “Prva šansa”, uposleno je 171 radnik, kroz javne radove više od 300, a uz pomoć ostalih mera još oko 200 ljudi.
 Za proteklih deset meseci posao je pronašlo blizu tri hiljade nezaposlenih. U NSZ-a naglašavaju da su  godinama unazad deficitarni  prosvetni radnici, a i da je daleko izraženija potreba za zapošljavanjem lekara specijalista, i to  u mnogo većoj meri nego što ih ima na evidenciji. Najviše poteškoća prilikom zapošljavanja imaju radnici sa nižom stručnom spremom.

Što se suficitarnih visoko i više obrazovnih kadrova tiče, najviše je diplomiranih inžinjera metalurgije i organizatora carinskih poslova . Ove godine posao su lakše nalazili vozači autobusa i teretnjaka, programeri, građevinari, pekari, mesari, konobari, kuvari.

Share

Ostavite odgovor