Evropski digitalni jaz

U Evrposkoj uniji pojavljuje se geografski digitalni jaz, jer zemlje na jugu kao što su Grčka, Rumunija i Bugarska, zaostaju za tehnološki naprednijim severnjacima kao što su Holandija i Švedska, pokazuje istraživanje čiji su rezultati objavljeni u utorak.

Izvor: Mikro

eurostatDok 77% holandskih domaćinstava ima brz (širokopojasni) pristup internetu, dve trećine grčkih nema ni osnovni pristup, izveštava evropska statistička agencija Eurostat. Prosečna penetracija brzog pristupa u 27 zemalja Unije porasla je na 56% sa 49% u prvom tromesečju 2008.

Istraživanje je pokazalo da se polovina svih stanovnika EU starih od 16 do 74 godine, i skoro tri četvrtine onih od 16 do 24 godine, povezuje na internet svakog dana ili skoro svakog dana. Najveći broj mladih koji se povezuju na internet svakodnevno ili gotovo svakodnevno nalazi se u Holandiji (90%), Danskoj i Estoniji (po 88%) i Finskoj i Švedskoj (po 87%).

S druge strane, samo 41% rumunske omladine mlađe od 25 godina koristi internet svakog dana. Grčka i Irska su tek nešto bolje sa 57% i 58%, redom, saopštava Eurostat.

Tek nešto više od trećine stanovnika EU od 16 do 74 godine kupilo je ili poručilo robu ili uslugu preko interneta u poslednjih 12 meseci. Ovaj udeo dosta varira od zemlje do zemlje, ali južne zemlje ponovo daleko zaostaju za severnim: 2% u Rumuniji i 5% u Bugarskoj, za razliku od 66% u Velikoj Britaniji, 64% u Danskoj i 63% u Holandiji i Švedskoj.

Posmatrano u celoj Evropskoj uniji, preko interneta je robu ili usluge kupovalo ili naručilo 40% muškaraca i 34% žena.

Share

Ostavite odgovor