UPIT NA UPUT

CRTICA

AUTOR: D. MARJANOVIĆ

savremeno lecenje Knjaževac, oktobar – novembar 2009.

Kao i uvek i toga dana Lekarska komisija u Knjaževcu obavila je svoj posao. Upute je pregledala, ni jednog pacijenta nije videla i postupila po svojoj savesti. Neke je upute prihvatila, neke odbila. Kada su rešenja po uputima podeljena, Komisija se već davno razišla.
Među odbijenim uputima bio je i jedan u kome je traženo da se pacijentu produži lečenje u Zdravstvenom centru u Boru jer je već tamo pacijent ležao sa dijagnozom moždane kome – coma cerebri. Overena dijagnoza od lekara iz Bora bila je data Komisiji na uvid, ali šta to vredi kada je za Komisiju „lečenje završeno“ pa je sa tom konstatacijom pacijentu odbijen zahtev.
Pacijent je sutradan u Zdravstvenom centru u Boru već bio pokojnik. Tako je Lekarska komisija u Knjaževcu anticipirala stanje pacijentu – „lečenje je završeno“.
Da li im je savest mirna kad su već kao stručnjaci posle kome mogli da predvide sigurnu smrt?
Tu je kraj priče o jednom uputu ali i životu jedne bake iz jednog knjaževačkog sela. A sve je počelo skoro dva meseca ranije. Baka je zbog visokog pritiska smeštena na Internom odeljenju u Knjaževcu, ali su njene neuropsihijatijske tegobe zbog kojih je do tada imala svakodnevnu terapiju, zapostavljene pa je brzo zapala u krizu demencije što je pacijenta dovelo još u teže stanje nego kad je stacionarno zbrinuta. Ali Zdravstveni centar u Knjaževcu nema neurološko i neuropsihijatrijsko odeljenje pa je pacijent otpušten kući sa urednim internističkim nalazom.
Nekoliko dana kasnije pacijent je u teškom stanju po neuropsihijatrijskom uputu smešten na lečenje u dnevnom boravku knjaževačke bolnice ali je već sutradan zbog daljeg pogoršanja stanja upućen na neurologiju zaječarske bolnice. Tu je lečen sedam dana pa otpušten u isto teškom stanju odakle ga porodica odvodi i smešta u Zdravstveni centar u Boru. Istog dana pao je  komu. Porodica obezbeđuje uput, a lekarska komisija u Knjaževcu odobrava lečenje na 21 dan. I kada je posle tog vremena iz Bora zatraženo da se lečenje produži Lekarska komisija odbija zahtev. Zna Komisija za komu kritičan je 21. dan i „lečenje je završeno“ napisala je Komisija u rešenju. Stručno i žalosno.

Share

Ostavite odgovor