);
Breaking News

Amerika bajka, a Rusija majka

Preuzeto: Večernje novosti

Ivan IsakovićŠABAC – Nova politička partija „Stranka srpskog spasenja“, popularnija kao „Moja Rusija“ niče ovih dana u Šapcu zahvaljujući 47-godišnjem Ivanu Isakoviću, koji se posle dve decenije vratio iz Amerike. Ivan je bivši kajakaški reprezentativac velike Jugoslavije, a kao uspešni sportista radio je u Kanadi i SAD. Ipak, kaže da mu je Srbija uvek bila u glavi, a Rusija u srcu.

– Često mi postavljaju pitanje kako je moguće biti rusofil posle 22 godine provedene u Kanadi i SAD. Ne umem da dam odgovor. Mislim da je ljubav prema Rusiji prirodna za svakog Srbina – priča Isaković.

-Stranka je izvorno ruska. Preuzeli smo medveda -simbol „Jedinstvene Rusije“, da narodu otvorimo oči i privučemo pažnju. Samo smo zastavu malo izmenili i stavili po pola srpske i ruske.

Ne krije da je sa početkom svakog ratnog sukoba na prostoru bivše Jugislavije „pakovao kofere“ i dolazio kući. Kaže, pomagao je koliko je mogao, a 1993. obreo se i na funkciji pomoćnika ministra za informisanje Republike Srpke u Vladi Radovana Karadžića. Međutim, ubrzo se razočarao u politiku sa leve i desne obale Drine.

– Imao sam tada sastanke sa Milanom Panićem. Mi iz emigracije drugačije smo posmatrali situaciju i nismo razdvajali Srbe na to da li su socijalsti, ili su za Vuka, za Karadžića, Šešelja… Video sam da takva vrsta politike vodi u propast i otišao ponovo u Kanadu – kaže Isaković.

Sa suprugom i dvoje dece, Ivan se u Srbiju konačno vratio 24. marta ove godine. I odmah osnovao stranku. Ne sumnja da će sakupiti dovoljno potpisa za registraciju. Samo u svom gradu sakupio je 500, u obližnjem Bogatiću nekoliko stotina, iz Bora obećavaju više hiljada. Kancelarije „Moje Rusije“ su otvorene u Požarevcu i Zaječaru, a uskoro će u Beogradu i Novom Sadu. Jedino što je stranku malo omelo, kaže, jeste najava zabrane okupljanja zbog novog gripa.

IDEJA KAO LEK

Čim se oformimo, preći ćemo u Beograd. „Moja Rusija“ ne misli da se lokalizuje kao Velja ili Palma. Nije nam cilj da delujemo samo u Šapcu. Odavde krećemo isključivo iz ekonomskih razloga. A ideja je kao lek. Mora na kašičicu. U našem programu piše da smo prvenstveno pravoslavna stranka. Prvo pravoslavlje i Rusija, a posle sve ostalo – objašnjava Isaković.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama