Zbog gripa moguća zabrana javnih skupova

Širenje epidemije sa povećanom smrtnošću

Ukoliko se širenje gripa A N1H1 sa povećanom smrtnošću ne zaustavi, sutra će biti doneta ocena „vanredne epidemiološke situacije” u Srbiji. U tom slučaju, škole, obdaništa, bioskopi biće zatvoreni, a sva masovna okupljanja zabranjena.

grip-vDva smrtna slučaja u Nišu i jedan u Vojvodini registrovani su samo u petak. Za deset poslednjih dana, kod 12 obolelih klinička slika prouzrokovana virusom gripa A H1N1 pogoršana je drastično, a ishodi su sve fatalniji. Epidemiološka situacija u Srbiji ocenjena je kao nepovoljna, sa tendencijom pogoršanja. Ovo će, čak i bez pogoršane slike, rezultirati sigurnom odlukom o prevremenim raspustom u školama – od 21. decembra.
– Ako donesemo ocenu vanredne epidemiološke situacije, na osnovu informacija o obolelima i procentu smrtnosti, donosi se i odluka o preduzimanju mera pojačanog nadzora nad ukupnim zdravstvenim stanjem stanovništva, radom zdravstvene službe. Ali, molim vas, o tome nismo doneli odluku, ona je samo pod znakom pitanja, a odlučivaćemo u utorak. Ono što je izvesno jeste odluka o prevremenom raspustu – kaže za „Blic” dr Branislav Tiodorović, član Radne grupe za borbu protiv pandemije.
Situacija u severnoj Vojvodini i na jugu Srbije, kod Vranja, prema informacijama kojima raspolaže dr Tiodorović, pogoršava se. Ipak, u devet regiona zabeležen je pad obolevanja. I Beograd ima malu stagnaciju.
Naš sagovornik to objašnjava prirodnim procesom i zakonitostima širenja gripa. Do pre mesec dana sever Vojvodine i krajnji jug zemlje bili su takozvane neme zone kada je u pitanju grip. Bilo je vrlo malo obolelih, čak neznatno, ali sada se kod njih dešava ono što se događalo u centralnoj Srbiji.
– To je proces koji ne možemo da kontrolišemo. Možemo samo da smanjimo intenzitet obolevanja, teških kliničkih slika i fatalnih ishoda – priznaje dr Tiodorović.
On upozorava da smo ušli u fazu – što veći broj obolelih, veća stopa smrtnosti, i to naročito kod hroničnih bolesnika.
– Nažalost, imamo i obolele trudnice. Jednu preminulu, drugu i sada u teškom stanju. Ali moramo reći da je najveći broj onih trudnica i hroničnih bolesnika koji su napustili bolnička odeljenja i otišli kući izlečeni, čak i trudnica čije je ozbiljno oboljenje sanirano i puštene su kući – kaže dr Tiodorović.
Prognozirati stepen smrtnosti u danima koji slede, u novom talasu gripa, vrlo je teško. Ali ukoliko ne bude sprovedena vakcinacija naročito hroničnih bolesnika, trudnica i dece, situacija, upozoravaju epidemiolozi, neće biti nimalo optimistična.
Procene ukazuju na to da će ukoliko se vakcinacija ipak dobro sprovede, u vrlo kratkom roku biti podignut imunološki bedem stanovništva, koji će prouzrokovati neuporedivo manju smrtnost i stopu obolevanja.
Hoće li prevremeni raspust, kao mera koja se sigurno očekuje u utorak, Srbiji dati izuzetno povoljne efekte i zaustaviti napredovanje gripa u ovoj novoj fazi? Ne, epidemiolozi ne očekuju tako dobre efekte kao što je to bio slučaj u prvom naletu kada je produžavanje raspusta stopiralo epidemiju. Uostalom, to ni Americi, Britaniji ili Francuskoj nije donelo olakšanje. Zatvaranje škola nije sprečilo progresiju A H1N1. Zato epidemiolozi apeluju na maksimalno podizanje higijene i obazrivost.
Zaključno sa 10. decembrom, prema podacima Nacionalne referentne laboratorije za respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak”, potvrđeno je 457 slučajeva obolevanja od novog gripa.
Registrovana su 33 smrtna ishoda od ove vrste gripa. Najčešći faktori rizika identifikovani kod umrlih osoba jesu dijabetes, kardiovaskularna oboljenja i gojaznost.

Vakcinacija od 17. decembra

Tomica Milosavljević, ministar zdravlja, ponovio je da je vakcina protiv novog virusa gripa besplatna i da će vakcinacija početi 17. decembra posle podne. „Vakcinacija kad počne, neće se prekidati, a u decembru će u Srbiji biti 620.000 doza”, kazao je ministar. U Crnoj Gori će danas početi vakcinacija protiv novog gripa, pošto je prethodnih dana stigla prva pošiljka od 15.000 doza vakcine.

Izveštaj škola o broju odsutne dece

Škole u ponedeljak podnose izveštaj o broju odsutne dece. Na osnovu ovih informacija Radna grupa podnosi predlog Ministarstvu zdravlja, a ono Ministarstvu prosvete, koje donosi konačnu odluku o pomeranju raspusta.

Ptičji grip opasniji

Ako želimo da potražimo dobru stranu, onda je to činjenica da je umesto svinjskog, kako je nazvan u žargonu, mogao da nas zadesi ptičji grip, sa mnogo više mrtvih. Tada bi na četiri obolela, jedan sigurno umro. A kod A N1H1, na četiri obolela, jedan ima srednje tešku ili tešku kliničku sliku.

Share

Ostavite odgovor