SINDIKAT PROZVAO MENADŽENEMT RTB- A ZA LOŠ RAD I POSLOVANJE

PANORAMA NA RTB BORNovi menadžment  i poslovodstvo RTB-a Bor, na čelu sa Blagojem Spaskovskim, nije ispunilo očekivanja ni radnika , ni sindikata. Sem početka godine kada je cena bakra i zlata bila gotovo trostruko manja i kada su ostvarene ogromne uštede i povećana iskorišćenost pogona u rudarstvu i metalurgiji,  ostatak godine je, začudo, prošao u  lošijoj proizvodnji i nezadovoljavajućem poslovanju.  Izostali su dobri poslovni aranžmani, metalurški pogoni radili su sa pola snage, dolazilo je do čestih zastoja, uvećala se potrošnja energenata, ubrzano je propadanje ionako dotrajale opreme. Krajnji ishod je povećanje zagađenosti radne i životne sredine – istaknuto je u današnjem saopštenju  reprezentativnog sindikata RTB-a Nezavisnost.

– Dovoljno se nakupilo razloga da menadžment kompanije najhitnije organizuje profitabilnu proizvodnju, jer, pre svega,  cene bakra i zlata stalno rastu.  Ako se po aktuelnoj ceni bakra od 7.000 dolara za tonu i zlata 35.000 dolara za kilogram zlata ne ostvari profit i ne poboljša standard zaposlenih, onda su neophodne brze promene. Ukoliko bi se čekala nova oprema i tehnologija, proteklo bi previše vremena. Za novu topionicu potrebno je četiri godine, a već se kasni sa rokovima – naglašavaju u sindikatima zahtevajući da im se, počev od ovog meseca, plate linearno povećaju za 5.000 dinara.

Blagoje SpaskovskiU Nezavisnosti se još podseća da su radnici nezadovoljni sistemom evidencije radnog vremena, mobingom i lošim uslovima rada zbog kojih je sve više obolelih od najtežih bolesti, a posebno su izraženi  karcinomi u poodmakloj dobi.

 

Share

Ostavite odgovor