“BELEŠKE U VREMENU” – 48 GODINA BORSKOG MUZEJA

izlozbaAUTOR: S.Stanković

U Boru  je sinoć, u Galeriji Muzeja rudarstva i metalurgije, prikazana retrospektiva izložbene i izdavačke delatnosti Muzeja 1961. – 2009. „Beleške u vremenu“. Cilj je da se Muzej predstavi široj javnosti, od momenta kada se rodila ideja o njegovom osnivanju,na inicijativu članova organizacije Saveza boraca, 15. decembra 1950. godine, pa sve do današnjeg dana.
Prva izložba otvorena je početkom 1951. godine od prikupljenog istorijskog materijala, a zbog nedostatka prostora, sledeća  tek 1955. godine pod nazivom „Samostalna zavičajna muzejska zbirka“. Potreba da Bor, kao grad sa tradicijom rudarenja i istorijskom prošlošću, dovela je do toga da Skupština opštine donese rešenje o osnivanju Narodnog muzeja 30. juna 1965. godine.
Od 1961. godine, kada su se zaposlili i prvi muzejski stručnjaci Ilija Janković i Božana Ćirić, pa do 2009., priređen je veliki broj izložbi ( likovnih, arheoloških, dokumentarnih, propagandnih, privrednih, animacionih, istorijskih…).
izlozba01Muzej danas raspolaže sa četiri stalne postavke : „ Brestovačka banja u doba kneza Miloša“ u konaku kneza Miloša u Brestovačkoj banji, „ Skulpture iz umetničke kolonije Bakar“ u Galeriji umetničke kolonije „Bakar“, „Partizanski bivak“ u ataru sela Donja Bela Reka i jedinstvena postavka na ovim prostorima, „Park muzej rudarske, metalurške i mašinske opreme“ u gradskom parku. Muzej se može pohvaliti i izdavanjem mnogih monografija, periodičnih publikacija i kataloga.
„Beleške u vremenu“, koje je otvorila Slađana Đurđekanović Mirić, direktor Muzeja rudarstva i metalurgije, posetioci će moći da vide  narednih deset dana.

Share

Ostavite odgovor