NAJTEŽE BOLESTI KOSE RUDARE I TOPIONIČARE

U pogonima RTB Bor najteži radni uslovi dovode i do neizlečivih oboljenja

Topionica, topljenjeNa osnovu uvida u svaki pogon RTB-a Bor, od rudnika do topionice, utvrđeno je da radnici savesno obavljaju svoj posao i to u izuzetno ugroženoj radnoj i životnoj sredini i sa  amortizovanom i tehnološki zasterelom opremom. Zato je sve više teško obolelih koji traže solidarnu pomoć za lečenje. Posebno zabrinjava što raste i broj obolelih sa dijagnozom kancera u poodmakloj fazi. Ministar za zaštitu životne sredine Oliver Dulić obećao je, saznavši za ovakvo stanje,  besplatne preglede za sve građane Bora uključujući i radnike kombinata bakra. Ova konstatacija stoji u saopštenju reprezentativnog sindikata RTB Nezavisnost .

Dragan JankucicDragan Jankucić, predsednik sindikata Nezavisnosti Topionice i rafinacije, najvećeg borskog zagađivača vodotokova, zemljišta i vazduha,  izjavio je za naše novine da  sistematizovani podaci o obolelim radnicima od najtežih bolesti ne postoje, ali evidencije o bolovanjima ne bi trebalo da budu sakrivane od javnosti. Nažalost, i do tih podataka je gotovo nemoguće doći, jer se , u slučaju Bora, takvi pokazatelji i eventualne analize podvode pod poslovne i slične tajne. Slično je i kod ostalih kompanija u procesu restruktuiranja i privatizacije. Istina je da je Bor u vrhu  stečenih invalidskih penzija zbog raznih bolesti, prventsveno raspiratornih organa, ali i kardiovaskularnog sistema, nervnih bolesti i hipertnezije. Povrede na radu se ne daju u javnost, mada niko ne može da objasni iz kojih se to razloga čini.

Topionica Bor-U metalurgiji , i danas, kada je cena našeg bakra i zlata fantastična,  radimo s polovinom kapaciteta. Dolaskom  novog poslovodtsva krajem prošle godine, na čelu sa Blagojem Spaskovskim, krenulo se u bolji rad, ali se brzo stalo. Svedoci smo čestih zastoja u proizvodnji, povećava se potrošnja energenata, manje je iskorišćenje bakra, ubrzano propada ionako zastarela oprema, što dovodi do povećanog ekološkog zagađenja radne i životne sredine. Na drugoj strani, daj Bože da je recimo prošlog meseca proizvodnja premašila 1.000 tona bakra. U vreme rata i najžešće ekonomske blokade dobijali smo 3.000 tona katodnog bakra mesečno. Poslovodstvo je zaustavilo najbitnije informacije, fabrički list „Kolektiv“ ne izlazi tri poslednja meseca, sajt kompanije se odavno ne ažurira, nema konferencija za medije. Suočeni smo i sa kašnjenjem rokova u projektu gradnje nove topionice bakra koja treba da bude završena za četiri godine. Do tada je pitanje šta ćenmo i kuda- naglašava Jankucić dajući nam  zahteve poslovodstvima fabrika i rudnika za solidarnu pomoć u lečenju radnika od najtežih bolesti. Imena radnika obolelih od karcinoma su precrtana.

– Niko vam iz razumljivih razloga neće dati imena tih ljudi- kategoričan je naš sagovornik.

U zahtevu sindikata Nezavisnost  od 30. novembra ove godine direktoru Topionice i rafinacije ( TIR) stoji:

Radnik ( ime precrtano ) teško je oboleo i operisan je od kancera koji je metastazirao i sada ga hitno šalju u Beograd, jer je u veoma lošem stanju. Potrebna je hitna solidarna pomoć. Jednokratna pomoć od 20.000 dinara odobrena je i radniku s datumom 1. decembar ove godine, kao i njegovom kolegi od 29.septembra 2008.

-To su primeri koji su pri ruci. Kamo sreće da ih nema  u većem broju-podseća Jankucić.

U Boru se i danas sećaju dr Dragice Petelinkar koja je pre  deset, možda i više godina, objavila analizu zdravstvenog stanja stanovnika Bora koji su bili najdirektnije  ugroženi otrovnim industrijskim gasovima iz obližnjih metalurškoh pogona. Dokazano je, na primer,  da je  arsena u krvi ljudi , ne samo u gradu, nego i selima, bilo preko svake mere. Zavod za zaštitu zdravlja iz Zaječara zabranjivao je prodaju mleka i mlečnih proizvoda iz okolnih sela zbog zagađene stočne hrane i izvorišta. U selu Slatina svi bunari su zatrovani i –  zatvoreni.

Ostaje puka sirotinja

Radnik Fabrike sumporne kiseline preminuo je posle duge i teške bolesti i za sobom ostavio ćerku invalida, nezaposlene sina i suprugu i bolesnu majku. Porodica nema nikakvih prihoda. Zato se, iz moralnih razloga, direktor moli da se zaposli jedan od članova porodice tog radnika- piše u jednom od zahteva poslovodstvu TIR.
Direktori za takve slučajeve uvek su imali razumevanja.

Share

Ostavite odgovor