KAD SERENA „PUSTI JEZIK“

serena5AUTOR: T. DRONJAK

Američka teniserka Serena Vilijams osvrnula se na svom blogu na kaznu koju je dobila zbog neprimerenog ponašanja u polufinalnom meču US Opena protiv Belgijanke Kim Klajsters.
Serena je linijskom sudiji tokom polufinalnog meča, koji je na kraju izgubila od kasnije pobednice turnira Belgijanke Kim Klajsters, zapretila da će joj “nabiti je…. lopticu niz grlo”. Dobila je kazneni poen, a s obzirom da je u pitanju bila meč lopta Belgijanke, Serena je automatski izgubila i meč.
Američkoj 27-godišnjoj teniserki, trenutno prvoj na WTA listi, Odbor Grand Slem turnira odredio je kaznu od minimalno 82.500$. Osim novčane kazne, Serena je dobila i uslovnu kaznu u dvogodišnjem trajanju. Ako ponovi sličan incident na Grand Slem turnirima tokom sledeće dve godine, novčana kazna će biti povećana na 175.000$ biće joj zabranjen nastup na prvom sledećem US Openu.
Poverenik Grand Slema, Bill Babkok potvrdio je da je kazna izrečena Sereni najrigoroznija u istoriji Grand Slem turnira. Dosad je najgore prošao, s novčanom kaznom od 63.000 dolara, Amerikanac Dzef Tarango zbog incidenta na Vimbldonu 1995. godine.
Serena Williams, koja je ove godine samo od turnirskih nagrada zaradila 6.545,586 dolara, a u karijeri 28.506,993 dolara, smatra da je kažnjena rigorozno, odnosno da je Odbor Grand Slem turnira pokazao seksističke manire. Uporedila je svoju kaznu s onima koje su bile izrečene Amerikancima Dzonu Mekinrou i Dzefu Tarangu devedesetih godina. Smatra da su njih dvojica napravili veće prekršaje, a dobili manje kazne.
Mekinro je u jednom od brojnih incidenata tokom karijere vrhovnom sudiji Australian Opena 1991. godine Kenu Fararu rekao: “J… si majku!“.
Tarango je u 3. kolu Vimbldona protiv Nemca Aleksandera Mronza zaratio sa sudijom Brunom Rebeuhom koji mu je dodelio dve opomene pre nego što je američki teniser spakovao opremu i napustio teren! Dodatnu zanimljivost ovoj kontroverznoj priči daje činjenica da je Tarangova supruga posle nedovršenog meča dva puta ošamarila sudiju Rebeuha! Tarango je dobio kaznu od 63.000 dolara i suspenziju na dva Grand Slem turnira, uključujući i Vimbldon sledeće godine.
– Jedan ON je dobio manje od pola onoga što sam ja dobila, iako je neko iz njegovog tima fizički nasrnuo na sudiju. Slavni ON svađao se sa vrhovnim sudijom, ali to je baš “cool“ jer ipak su u pitanju muškarci. Dobili su kazne kakve su dobili, jer su u pitanju bili ONI, a ne ONA, kao u mom slučaju. Nije problem što sam kažnjena. Ako sam napravila prekršaj, moram i da snosim posledice. Jedino što tražim je isti tretman za sve – napisala je Serena Vilijams

Share

Ostavite odgovor