);

Nestabilne lokalne skupštine

U mandatu ove republičke vlade privremene mere uvedene su u deset opština

SO BorIZVOR: Politika

Odmah posle novogodišnjih i božićnih praznika građani Odžaka imaće još jedan „praznični” dan – vanredni lokalni izbori u ovoj opštini zakazani su za 24. januar. Posle njih na birališta izlaze Negotinci (7. marta 2010), a onda će i Aranđelovčani birati nove odbornike, samo što se u njihovom slučaju još ne zna kada.
U ove tri opštine, naime, trenutno su na snazi privremene mere koje je uvela Vlada Srbije, pošto je raspustila lokalne skupštine. Odluka o raspuštanju Skupštine opštine Aranđelovac i o obrazovanju privremenog organa doneta je 30. novembra, a predsednica Narodne skupštine mora da raspiše izbore u roku od dva meseca od stupanja na snagu ove odluke.
Ne računajući Zemun, Voždovac i Kostolac, kao gradske opštine, u Srbiji je ove godine privremeni organ obrazovan u pet opština (Odžaci, Negotin, Aranđelovac, Kosjerić i Vrbas). Razlog za raspuštanje svih lokalnih skupština u ovoj godini bio je isti – nisu zasedale duže od tri meseca.
U mandatu ove vlade od jula prošle godine u ukupno deset opština raspuštene su lokalne skupštine. U 2008. godini privremene mere uvedene su u Vrnjačkoj Banji, Prijepolju, Rumi, Knjaževcu i Kovinu. U prve četiri opštine obrazovan je privremeni organ zbog toga što posle sprovedenih izbora u maju prošle godine skupštine nisu konstituisane u zakonom propisanom roku (dva meseca), a u Kovinu je raspuštena skupština i obrazovan privremeni organ jer statut nije donet u zakonom predviđenom roku (90 dana od dana konstituisanja).
Ovom evidencijom Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu nisu obuhvaćene opštine na Kosovu i Metohiji, koje su u nadležnosti Ministarstva za KiM.
Da li se na osnovu ovih brojki može reći da su lokalna predstavnička tela u Srbiji nestabilna i zbog čega toliko opštinskih skupština ne funkcioniše kako treba? Đorđe Vuković, programski direktor Cesida, ocenjuje da je reč o srpskoj realnosti. Ili politički lideri ne mogu da se dogovore, ili imaju projekciju da bi im bilo bolje na izborima, često je problem vrlo blizak izborni rezultat na lokalu, pa onda neke lokalne specifičnosti…
„To, naravno, nije dobro, gubi se vreme. Ali dobro je što se sada rokovi predviđeni za prinudnu upravu svode na onu meru koja je predviđena zakonom. Ranije se dešavalo da prinudna uprava traje po dve-tri godine, a sada se zna koji je rok, izbori se održe u tom roku i nema većih problema bar što se toga tiče”, ističe Vuković.
Prema rečima ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milana Markovića, zakoni su obezbedili mehanizme za sprečavanje blokada rada u jedinicama lokalne samouprave, odnosno za sprečavanje kolapsa sistema. „Doprineli su tome da se ne urušava integritet lokalnih samouprava zasedanjem u kafanama ili na drugim mestima, fizičkim obračunima, čega smo bili svedoci pre usvajanja postojećih zakona. Zakonom o lokalnoj samoupravi iz 2007. predviđeno je da izabrani privremeni organ obavlja poslove skupštine jedinice lokalne samouprave i poslove izvršnih organa, odnosno predsednika opštine i opštinskog veća, za razliku od istoimenog zakona iz 2002. koji je predviđao da privremeni organ obavlja samo poslove skupštine jedinice lokalne samouprave što je dovodilo do sukoba na relaciji skupštine jedinice lokalne samouprave – predsednika opštine (gradonačelnika)”, kaže Marković dodajući da je novina postojećeg zakona i to što se prilikom obrazovanja privremenih organa vodi računa o političkom i nacionalnom sastavu raspuštene skupštine jedinice lokalne samouprave.
Uvođenjem neposrednih izbora, odnosno glasanjem direktno za kandidate za odbornike, a ne za njihove stranke, situacija može da se popravi, smatra Đorđe Vuković. Prema njegovim rečima, u ovakvom izbornom sistemu, kada stranke određuju koga će poslati u lokalni parlament, mnogo je stranačkog uticaja, pa koalicije na lokalu često „pucaju” zbog instrukcija centrala stranaka. „Kada bi se sprovela personalizacija politike mislim da bi se ljudi na lokalnom nivou mnogo lakše dogovarali”, kaže Vuković.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !