);

70 PUTA VEĆE ZAGAĐENJE VAZDUHA

VREMEPLOV: Glas, 10. mart 2005.

Iako je zakonski dozvoljeno 150 mikrograma sumpor – dioksida po kubnom metru vazduha, dostignut je rekord – preko 12.000 mikrograma.

dimnjakGrađani Bora i okoline, pre desetak dana, po ko zna koji put suočili su se sa maramicama na ustima i nemogućnošću da dišu, kao i sav civilizovan svet, punim plućima. Eko – stanica u centru grada, poklon EU, izmerila je u jedan sat po ponoći 70 puta veću prisutnost sumpor – dioksida od dozvoljene. Merni instrumenti pokazali su da je sumpor – dioksida u kubnom metru vazduha više od 12.000, a zakonski je dozvoljeno samo 150 mikrograma. Sledećeg dana u isto vreme nebo je bilo malo vedrije, izmereno je 7.640 mikrograma nezdravog vazduha u kome je dokazano da ima i čvrstih čestica, od olova i cinka do žive, arsena, pa i najopasnijeg po zdravlje kadmijuma.
– Poslali smo resornim ministarstvima i inspekcijama upozorenje da je aerozagađenost nad Borom sedamdesetostruko uvećana i da moraju da intervenišu, pa i po cenu zatvaranja dotrajalih pogona topionice. Odgovora po običaju nema, ali je evidentno da inspektori za ekologiju nemaju hrabrosti da vinovnike kažnjavaju. Stručnjaci Svetske banke nisu napamet preporučili da se topionica najkasnije do kraja 2006. godine zatvori. Ona seje otrov već godinama i decenijama i sve zbog upošljavanja starih, u savremenom svetu davno odbačenih kapaciteta. Da li je uvozni koncentrat prljav niko neće da saopšti, ali je istina da je topionica odradila svoje i da je bolje da stoji nego da nas truje. Utoliko pre, jer proizvodnja bakra iz naših rudnika se definitivno ne isplati, a od uvozne prerade sirovina, očigledno, isto se teško živi – kaže Dragan Jankucić, iz sindikata Nezavisnost Topionice i rafinacije.
Prema našim saznanjima, uvozne sirovine stizale su iz Turske, a sada dolaze čak iz Čilea. Novica Milošević, najkompetentniji ekološki stručnjak u Boru ističe da se događaju akcidentne situacije i da je to maltene normalna pojava kod zastarele i propale topioničke tehnologije.
I još nešto je evidentno: od prošlog ponedeljka, kada je delegacija vlade Srbije, na čelu sa potpredsednikom Miroljubom Labusom, posetila Bor – lakše se diše. Nebo je vedrije, a iz topioničkih dimnjaka nema uobičajenih raznobojnih vazdušnih zavesa. To znači da je, verovatno dok ne prođe nezadovoljstvo gradjana, smanjena proizvodnja uvoznog koncentrata bakra.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !