CIGARETE POSKUPLJUJU U 2010.

Preuzeto: BLIC

Predstavnici „Japan tobako internešenel“ (JTI) najavili su danas da bi cigarete u 2010. godini trebalo da poskupe, zbog redovnog povećanja akciza od 1. januara sledeće godine.

cigareteDirektor korporativnih poslova i komunikacija u JTI za zapadni Balkan Goran Pekez, na konferenciji za novinare, nije precizirao za koliko će to poskupljenje iznositi, jer to, kako je rekao, zavisi od svakog proizvođača pojedinačno, kao i od kretanja na tržištu. Prema njegovim rečima, ostali faktori koji utiču na maloprodajnu cenu cigareta su inflacija, devizni kurs, troškovi sirovina, kao i premija za proizvodnju duvana koja je ove godine snižena za oko 80 odsto u odnosu na prošlu godinu.

„Trenutno, minimalna akciza na cigarete iznosi 38,25 dinara po paklici, a takozvani zdravstveni dinar, koji se usklađuje sa godišnjom stopom rasta cena na malo iznosi 1,26 dinara po paklici, dok će od 2010. godine fiksni deo akcize na cigarete biti povećan sa 12 na 17 dinara po paklici“, precizirao je on.
Pekez je kazao da je ove godine JTI zabeležila pad proizvodnje za oko 20 odsto u odnosu na prošlu godinu, otkupila oko 2.530 tona duvana i izvezla duvanskih proizvoda u vrednosti od oko 14 miliona dolara, napominjući da ukupna proizvodnja duvana u Srbiji iznosi oko 7.200 tona godišnje, a potrebe domaćeg tržišta su izmedju 10.000 i 20.000 tona za godinu dana.

Kada je reč o premiji za proizvodnju duvana, Pekez je naveo primer Mađarske, koja isplaćuje tri evra po kilogramu duvana, a u Srbiji se izdvaja samo po 20 dinara i istakao da će ta kompanija učiniti sve da proširi broj proizvođača duvana sa kojima sarađuje.
Prema njegovim rečima, u ovoj godini nisu primećena značajnija pomeranja u struktruri potrošnje cigareta u Srbiji, kao ni značajniji pad u potrošnji.

Menadžer za odnose sa državnim organima u JTI Vuk Pribić istakao je da je planom budžeta za 2010. godinu predvidjeno da prihod države od akciza na duvanske proizvode iznosi 54,4 milijarde dinara, što je, prema njegovim rečima, oko 8,2 odsto ukupnih prihoda u budžetu.
Pribić je istakao da u Srbiji oko 60 odsto od ukupne cene cigareta po paklici odlazi državi, a u nekim zemljama EU i do 80 odsto.

Share

Ostavite odgovor