DOČEK NOVE GODINE UZ SNEŽNE PAHULJE

Vremenska prognoza do Božića

Preuzeto: Blic

Ako je suditi prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u Srbiji će od danas do petka biti toplo, vetrovito i oblačno vreme praćeno slabijom kišom. Živa u termometru danas će se kretati između jedan i osam stepeni, dok će se od srede do petka jutarnja temperature iznositi od jedan do šest, a maksimalne dnevne od 10 do 15 stepeni!

vremeNešto svežije vreme, kaže Nedeljko Todorović, meteorolog RHMZ-a, čeka nas u subotu i nedelju, kada će jutarnje temperature iznositi od jedan do šest, a maksimalne dnevne od pet do osam stepeni.
– Potom sledi oblačno i vetrovito vreme uz malo kiše sa jutarnjim temperaturama od jedan do pet i maksimalnim dnevnim između sedam i 10 stepeni koje će trajati od 28. do 30. decembra, dok poslednjeg dana decembra i prvog januara stiže zahlađenje sa snegom i temperaturama od nula do tri stepena. Tako ćemo, sudeći po prognozi, Novu godinu dočekati sa snežnim pokrivačem – kaže Todorović i dodaje da se od 2. do 5. januara očekuje suvo, hladno i vetrovito vreme sa jutarnjim temperaturama od -4 do nula i maksimalnim od oko četiri stepena, a novi talas naoblačenja sa kišom i snegom, i maksimalnim dnevnim temperaturama oko nule, očekuje se od 7. do 10. januara.
Ali sutrašnje otopljenje neće obradovati sve građane. Dr Nada Macura, portparol beogradske Hitne pomoći, upozorava da će se nagli skok temperature odraziti na osobe koje imaju probleme sa koronarnom, centralnom i perifernom cirkulacijom i na hipertoničare.

vreme  aa– Da bi izbegle neprijatnosti, osobe koje pate od ovih zdravstvenih tegoba narednih dana treba da vode računa o vrednosti krvnog pritiska i da izbegavaju slanu i masnu hranu. Ukoliko se sneg otopi i ne bude leda, preporučuje im se šetnja po svežem vazduhu u trajanju od po pola sata dnevno, s tim što svi građani, da bi izbegli fizičke povrede tokom boravka napolju, treba da vode računa o padanju ledenica i snega sa krovova usled njihovog otapanja. Slojevito oblačenje se podrazumeva – kaže dr Macura.
Tokom hladnijih dana, kaže doktorka, glavu, vrat i disajne organe treba zaštiti kapom i šalom, u organizam svakodnevno treba unositi 400 grama voća i povrća, jesti što više pileće supe i piti što više čajeva, dok san treba da traje između šest i osam sati dnevno.
– Za lakše disanje respiratornih bolesnika na radijatore treba kačiti keramičke osveživače ili vlažne peškire, a sve prostorije u kući i na poslu treba redovno provetravati – kaže dr Macura.

 

Share

Ostavite odgovor