);
Breaking News

NASLEDNICI ODUZETE IMOVINE MORAĆE PONOVO DA JE PRIJAVE

Preuzeto: BLIC
Slobodan Ilić, Ministarstvo finansija

 

Slobodan IlićBlizu smo konačnog rešenja zakona o restituciji. Radi se o nedeljama, a ja očekujem da će se naći pred Vladom do kraja godine. To znači da će biti prosleđen nadležnim ministarstvima koja o njemu treba da se izjasne. Potom sledi organizovanje završne javne rasprave – kaže u intervju za „Blic“ Slobodan Ilić, državni sekretar Ministarstva finansija.Koji će model obeštećenja biti primenjen: naturalna ili novčana restitucija?

– O modelu još ne mogu da govorim.

Zašto?

– Zato što još nema odluke o tom pitanju. U toku su završne konsultacije. Sagledavaju se sve urađene analize. Nedavno sam bio i u Češkoj, gde sam razmatrao pojedinosti njihovog modela. Razgovarao sam i sa autorima njihovog zakona o problemima na koje su nailazili kako bismo ih mi izbegli.

Nije li neozbiljno, to što i dalje ne znate koji će model biti primenjen?
– Naravno da nije. To je osetljivo pitanje, a postoje razlozi za i protiv oba modela.

Da li bi zbog toga mogao biti primenjen kombinovani model?
– Ne bih o tome pričao.

Kolika je vrednost imovine koja se potražuje?
– Ne postoji prava procena vrednosti niti se može uraditi sve dok oni koji traže obeštećenje ne prijave svoja potraživanja.

Ali, postoji spisak prijavljenih potraživanja još iz 2007. godine. Postoji čak i procena vrednosti Poreske uprave…
– Poreska uprava je došla do nekih astronomskih suma i minimalne vrednosti od 102 i odnosno maksimalne od 220 milijardi dinara. Međutim, to apsolutno ne odgovara realnosti zato što su zahtevi koji su bili upućeni bili po sistemu tražim da mi se vrati 100 hektara dedine imovine. Bez ikakvih dokaza. Naime, zakon ih nije obavezivao da dostave nijedan dokaz, što ne znači da neki to nisu činili, ali nije bila obaveza. Zbog toga je vrednost te imovine daleko manja. Istina je da će se tek u procesu prijavljivanja za povraćaj imovine videti koji je to iznos.

Šta to znači, da sadašnji spisak ne važi. Da će svi morati ponovo da se prijavljuju?
– Svi će dostavljati zahteve u skladu sa novim zakonom kako oni koji ih nikada nisu podneli, tako i oni koji su to već učinili.

Zar nije trebalo prvo da prikupite zahteve, odnosno utvrdite koliko će restitucija da košta, a da onda pripremite zakon i model obeštećenja?
– Veliki su zahtevi građana da se ovaj posao više završi. Ipak, mi ne krećemo sa prazne ploče. Već sada imamo neke ograničavajuće faktore kao što je privatizacija i to se zna. U procesu privatizacije stečena su neka prava u koja se ne može zadirati.

Da li to znači da zbog privatizacije ne može biti primenjen naturalni model jer je prosto određena imovina preprodata?
– Zakonom o privatizaciji predviđeno je da će se pitanje nacionalizovane imovine rešavati u skladu sa opštim zakonom o denacionalizaciji. Predviđen je i fond za obeštećenje u koji se odvaja pet odsto od privatizacije.

Od početka godine insistirate na donošenju zakona do kraja 2009. godine. Zašto?
– Zato što je ovaj zakon vrlo bitan u agendi pristupanja Evropskoj uniji. Najzad, vreme je da posle toliko godina Srbija dobije ovaj zakon i skine jedno veliko breme nepravde koji trpi deo naših građana već decenijama. Zakon će biti u skladu sa standardima EU i saveta Evrope.

Da li bi Srbija snosila neke posledice ukoliko se zakon ne usvoji do kraja godine?
– Ne, to je termin koji sam ja, kao neko ko je zadužen za taj posao, isticao kao poželjan konačni termin. Ne postoji zakonska obaveza.

Da li je i Vlada na istom stanovištu da je vreme da dobijemo ovaj dokument?
– Da, definitivno.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama