STRUJA „ISKLJUČUJE“ VODU I GREJANJE

U borskim javnim preduzećima blokirani računi, 1.000 radnika ostaje bez zarada

Bor pod snegomAUTOR: B.Filipović

Trgovinski sud u Zaječaru, izvršnom presudom, juče je blokirao račun JP Toplana, a u blokadi su od pre tri meseca i javna preduzeća Vodovod, „Bogovina“ i Direkcija za izgradnju grada. Nakon Nove godine i najstabilnijem, JP za stambene usluge, preti ista sudbina, mada  je u besparici i Komunalno „ 3.oktobar“, kao i ceo javni sektor.  Čak i opština za tekuće potrebe duguje više od 200 miliona dinara. U ovim firmama i još nekim ustanovama / obdaništa, Muzej, Biblioteka, TV… / radi više od 1.000 zaposlenih, tako da svima preti opasnost da ne  dobiju plate ni za decembar ove godine. Radnicima RTV Bor, primerice, već kasne četiri lična dohotka.
Bor pod snegom01-EPS nas je blokirao sa 91 milion, ali su sudski troškovi i zatazne kamate narasli na  118 miliona dinara.  Dugujemo i dobavljačima uglja 316 miliona dinara i ako nas ne sačekaju bar mesec dana, a stižu i obaveze po kreditima, ne znam kako ćemo preživeti- rekao je na današnjem sastanku u SO Bor Milutin Simić, v. d. direktora Toplane.
Slaviša Randjelović, direktor JP Vodovod ,  ističe da se dugovanja EPS – u  protežu od pre deset godina, a blokada je uvedena pre tri meseca zbog od 163 miliona dinara. Bez veće cene vode i reprogramiranja duga za struju – nema opstanka.
Milutin Simic-Najnovija blokada Toplane je vrh ledenog brega. Ovakav haos nikad nije zapmaćen u ovoj opštini. Jer, i Stambenom preduzeću od 5. januara iduće godine preti blokada žiro-računa. Zvanično sam zatražio da policija ispita poslovanje Topalne, Vodovoda i Komunalnog preduzeća. U Stambenom rade već mesec dana. Komunalci  više ne mogu da računaju na pare iz budžeta, kasne im i plate, kubure sa zimskom opremom.  Ukoliko država ne pomogne, neizbežan je kolaps celog javnog sektora- naglašava Dragan Veličković, direktor Stambenog preduzeća i bivši predsednik SO.
TrujkicDragiša Trujkić, predsednik opštinskog Samostalnog sindikata podseća da će krah Stambenpog preduzeća prouzrokovati opštu katastrofu, jer se preko te firme naplaćuju obaveze građana za grejanje, vodu i ostale komunalije. U mesnim zajednicama pišu peticije zahtevajući obustavu plaćanja posredstvom Stambenog, tako da preti još manja naplativost kod građana. U međuvremenu, smatra on, uvođenje Prinudne uprave trajaće do sredine februara, što će dodatno otežati ionako zastrašujuće stanje.
Dragan Markovic-Pismo upozorenje da će grad ostati bez vode ukoliko se ne poveća cena usluga Vodovoda, više je politički obojeno. Ukoliko bi se odobrilo povećanje cene za traženih 60  odsto, pa i manje,  Republika bi smanjila trasfere. Uostalom, ako opština treba da rešava najvažnije probleme Vodovoda, zašto onda postoje direktori.  Toplana od avgusta nije EPS uplatila ni dinar, a plaćane su manje bitne obaveze. Jedini izlaz je u pomoći države i ispunjenju obaveza RTB Bor prema opštini u visini 200 miliona dinara – naglašava Dragan Marković, predsednik SO Bor.

Javni sektor povećava broj zaspolenih

Dragan VelickovicOpština Bor i njene ustanove trebalo bi, shodno zakonu, da do kraja ove godine smanje broj zaposlenih za 70. Nasuprot tome, odlukom Opštinskog veća / članovi Veća iz DSS i VDSS napustili sednicu / u novim preduzećima: Sportski centar, Centar za kulturu i RTV Bor,  stalni  radni osnos mogu da zasnuju svi ranije proglašeni viškom, ali i oni koji su bilo kad radili pod ugovorom ili na određeno vreme. Tako će, na primer, Sportski centar, umesto 55, uposliti oko 180  ,  RTV Bor, umesto 44,  sto, a u Sportskom centru, 16 planiranih „pojačaće“ ko zna koliko još radnika.
– Ta odluka je neozbiljna. Opštinski budžet od planiranih 870 miliona trebalo bi da bude bar trostruko veći, pa da zadovolji takve i još neke čudne prohteve. Iza takvih nepromiščljenosti stoje radikali i Pokret „Živim za Krajinu“ – smatra Rade Milovanović, predsednik DSS Bor.

Nema  para ni za istovar uglja

Danas je i zamenik predsednika  opštine dr  Predrag Balašević održao sastanak sa direktorima javnih preduzeća, gde su rukovodioci Toplane  upozorili da  zbog blokade računa ne mogu da plate istovar 50 vagona uglja. To je ukupno 2.000 tona  preko potrebnog  energenta. Stajanje na železnici moraće kad-tad skupo da  se plati. A ukoliko radnici ne prime plate, biće nemoguće naterati ih da održavaju vrelovodni sistem .
Na ovom skupu nije bilo uobičajenog posluženja, kafe i soka. Kafe kuvarica je svima donela po čašu kisele vode izvinjavajući se što nema ničeg drugog.

Share

Ostavite odgovor