);
Breaking News

Poplave u istočnoj Srbiji

Kiša i naglo topljenje snega doveli su do izlivanja Crnog Timoka, Zlotske i Osnićke reke. Najugroženije borsko selo Šarbanovac

AUTOR: S. TRIFUNOVIĆ “PRESS”

Nekoliko sela u opštinama Bor, Boljevac i Zaječar ugrožavaju poplave. Naglo otapanje snega i dugotrajna kiša doveli su do izlivanja reka Crni Timok, Zlotske i Osnićke reke. Najteža situacija je u borskom selu Šarbanovac, kom preti Timok. Vatrogasna brigada borske policije je, uz pomoć meštana, skoro 24 sata postavljala džakove sa peskom kako bi se sprečilo prodiranje vode do obližnjih kuća. Voda je poplavila i deo magistralnog puta Bor-Beograd kod Selišta, gde se zbog velike vode saobraćaj odvijao usporeno. Prema jučerašnjim procenama, u Šarbanovcu je pod vodom bilo oko 30 hektara plodnog zemljišta, a voda se zlokobno širi sa daljim otapanjem snega i slivanjem vode sa okolnih brda. Ukoliko se padavine nastave, opasnost preti i selima Osnić i Sumrakovac. Najugroženije je domaćinstvo porodice Mađarević u Šarbanovcu, iz kojeg su deca još preksinoć evakuisana, a na imanju je u štalama ostala stoka. – Odeljenje za vanredne situacije u Boru, od subote je na licu mesta. U subotu smo formirali zaštitni bedem od džakova sa peskom, kako bismo sprečili prodiranje vode u kuću u kojoj živi porodica Adamović. Imamo svu potrebnu mehanizaciju i za sada niko nije životno ugrožen – rekao je komandant odeljenja za vanredne situacije, Policijske uprave iz Bora, Miodrag Marković.

Vreće peska za odbranu U domaćinstvu Adamovića voda je prodrla u pomoćne prostorije i primiče se kući od 400 kvadrata. – Još u petak smo naslutili da će voda stići do našeg imanja jer je vodostaj naglo počeo da raste. U subotu po podne voda je prekrila deo imanja i počela da se širi ka kući. Odmah su nam u pomoć priskočile komšije kojima dugujemo veliku zahvalnost, kao i vatrogascima koji su cele noći dežurali i zajedno sa meštanima punili džakove peskom kako bi napravili nasip. Ipak, nismo mogli da zaustavimo vodu koja je već prodrla u garažu i pomoćne prostorije koje se nalaze uz kuću – očajna je Vukica Adamović, koja u kući živi sa ćerkom Zinetom.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama