RTB će biti “u plusu” 2010. godine

B92, 29. decembar 2009. | 09:03 | Izvor: Beta
Bor — Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor je u 2009. godini proizvedeo 22 odsto više bakra iz sopstvenih sirovina nego godinu dana ranije.

RTB Bor je ove godine proizveo 21.000 tona bakra iz domaćih sirovina, 452 kilograma zlata, 2.610 kilograma srebra i 12 kilograma platine.

Direktor ovog preduzeća Blagoja Spasovski rekao je da očekuje još bolje rezultate u narednoj godini jer se planira kupovina nove opreme.

„Ove godine smo doneli značajnu odluku da kupimo mehanizaciju, i očekuje se da do kraja juna budu dovežena dva nova bagera, isto toliko buldozera, deset kamiona, grejder i bušilica. Vrednost opreme je 33 miliona dolara“, rekao je Spaskovski.

Prema njegovim rečima, ta oprema će biti iskorišćena za otkrivanje raskrivke u borskom i majdanpečkom rudniku, na nalazištima gde je veći procenat bakra u rudi.

On je naveo i da je u 2009. godini, zahvaljujući novim filterima koje je obezbedilo Ministarstvo za zaštitu životne sredine, smanjeno zagađenje okoline sumpor-dioksidom.

Spaskovski je izrazio očekivanje da će do polovine naredne godine RTB poslovati „u plusu“ i da će redovno izmirivati obaveze prema državi.

B92.net

Share

Ostavite odgovor