);
Breaking News

GDE SMO NEKAD BILI, A GDE SMO DANAS…

U susret Novoj, 2010. sa ili bez zadrške.

AUTOR: B.F.

Godine 1988.  borska Elektroliza proizvela je 132.734 tone katodnog bakra iz sopstvenih sirovina, godinu kasnije oboren je ovaj rekord: dobijeno je 135.151 tona katoda. Tih, pa i ranijih, poznatijih kao zaltne godine, produkovano je između šest i sedam i po tona  najsjajnijeg metala.

KAKO JE DANAS? Ove, već prohujale i neupamćene po dobrom, godine, imali smo 26.000 tona bakra, 20 odsto više nego lani. Istovremeno, «isceđeno» je 452 kg. zlata. To su zvanični podaci u koje ne sumnjamo.

ZAR JE OVOM UPOREĐENJU POTREBAN KOMENTAR? Postoji li uopšte opravdanje za toliki sunovrat. I još jedna istina je za duboko razmišljanje kad smo već na razmeđi godina: kako to da smo imali veću proizvodnju bakra u vreme ekonomske blokade, 1993. i 1994. godine ili u vreme rata 1999.? Možemo li u 2010. da se otrgnemo , uvidimo greške i krenemo da radimo po evropskim i svetskim , ili bar približnim, standardima?  Blagoje Spaskovski., v. d. direktora RTB Bor izjavio je pre neki dan da će Basen od sredine iduće godine pozitivno poslovati.  Da li mu treba verovati. On je tako nešto lepo izjavio i za ovu godinu, samo se, izgleda, ne seća. Ili su mu savetnici zatajili? Ne bi bilo ni malo korisno, ni dobro, da i 2010. bude godina obećanja. U našoj situaciji, bilo bi to , moguće je, i pogubno. Jer, krajnje je vreme da se priberimo i osvestimo od tranzicionog, predugog šoka.

Ipak, neka nas posluže sreća i zdravlje, pa ćemo  opet biti zadovoljni. Živeće ovaj narod.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama