);
Breaking News

POČINJE UPISIVANJE KAZNENIH BODOVA

Izvor:Tanjug

Beograd — Od 1. januara počinje upisivanje kaznenih poena u vozačke dozvole prekršilaca novog Zakona o bezbednosti u saobraćaju.

Vozačima, prema odredbama novog zakona koji je donet u skladu sa evropskom praksom radi smanjenja žrtava na srpskim drumovima i preventivnog delovanja, posle sakupljenih 18 negativnih bodova privremeno će biti oduzimane dozvole.

Za nepropisno parkiranje, nekorišćenje migavca, nepoštovanje prvenstva prolaza, nevezivanje pojasa, vožacu se u dozvolu upisuje jedan negativan poen.

Dva boda će biti upisana za nepropuštanje pešaka na pešačkom prelazu, kretanje u nedozvoljenom smeru u jednosmernoj ulici, vožnju pijane ili drogirane osobe na biciklu i motoru.

Za nezaustavljanje pored vozila za prevoz dece kada mališani ulaze ili izlaze iz vozila, posedovanje i korišćenje antiradar uređaja, vožnju u stanju umerene alkoholisanosti… predviđena su tri poena.

Četiri boda su kazna za neprilagođenu brzinu, nebezbedno preticanje, nepropuštanje dece, slepih, invalida i osoba sa štakama na pešačkom prelazu…

Za upotrebu mobilnog telefona u vožnji, neispravne pneumatike i uređaje za upravljanje, za vlasnike probne vozačke dozvole koji upravlja autom bez prisustva iskusnijeg vozača sa petogodišnjim iskustvom, predviđeno je pet kaznenih poena.

Šest bodova „zaradiće“ vozač koji prođe kroz crveno i žuto svetlo, pretiče i obilazi s desne strane, vozi dete mlađe od 12 godina ili pijanu ili drogiranu osobu na prednjem sedištu…

Sedam kaznenih bodova predviđeno je za vožnju brzinom koja je od 51 do 70 kilometara na sat veća od dozvoljene, vožnju trakom u kojoj je svetlosnim znakom zabranjeno kretanje…

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama