За туризам скоро 4,4 милијарде динара

Државни секретар за туризам Горан Петковић изјавио је  да буџет намењен туризму за 2010. годину износи 4.391.000.000 динара што је скоро дупло више у односу на буџет утврђен ребалансом у 2009. години. Новац ће пре свега бити уложен у туристичку инфраструктуру, наставак радова на најважнијим туристичким градилиштима попут Копаоника, Старе планине и Лепенског вира, пројекте на Дунаву, као и за развојне кредите за пројекте у туризму, али и за помоћ локалним органима власти да дођу до средстава из европских фондова.

Петковић је такође најавио и наставак реализације пројеката за очување природе у сарадњи са Министарством животне средине и просторног планирања и указао на важност „притиска“ на регион и суседне земље и још интензивнију промоцију због позиционирања српске туристичке понуде. Државни секретар је такође нагласио да ће благи опоравак економије представљати додатни изазов за домаћи туризам указавши да ће се домаћи туристи, након визне либерализације, можда одлучити за путовања у иностранство, а туристи из околиних земаља и региона за даље дестинације.

Буџетом за наредну годину планирано је да се за субвенције јавним предузећима и организацијама издвоји 2.550.000.000 динара и то “Скијалиштима Србије” 901.800.000 динара, Туристичкој организацији Србије 220.000.000 динара и Јавном предузећу “Стара планина” 938.200.000 динара.

Државни секретар Горан Петковић је објаснио да ће ЈП „Стара планина“ средства уложити у изградњу инфраструктуре на овој планини, електроснабдевање и почетак изградње смештајних капацитета. Он је такође указао да је почетак изградње смештајних капацитета изузетно важно због привлачења страних инвеститора и изразио очекивање да ће први нови објекат за смештај на Старој планини бити отворен 2012. године.

За пројекте развоја туризма намењено је 490 милиона динара, а општинама и удружењима грађана 80 милиона динара. За кредите за подстицање квалитета угоститељске понуде планирано је 400 милиона динара, а за изградњу смештајних капацитета на локацији Јабучко равниште на Старој планини планирано је 560 милиона динара. Националној туристичкој развојној корпорацији и “Парк Палићу” ДОО биће издвојено по 10 милиона динара.

Share

Ostavite odgovor