);

SRBIJA U 2009: EKOLOŠKA KATASTROFA U BORU

U prošloj godini Srbija je podnela zahtev za članstvo u Evropskoj Uniji, a građani su dobili mogućnost da putuju bez viza. Pred Međunarodnim sudom pravde počeo je proces o legalnosti secesije Kosova. U poseti Beogradu bili su ruski predsednik i američki potpredsednik, organizovana je Univerzijada , preminuo je patrijarh Pavle.
Godina je počela ekološkom katastofom koja je pogodila borsko naselje Brezonik. Iz RTB-a „Bor“ iscurio je sumpor-dioksid čija je koncentracija bila 110 puta veća od dozvoljene vrednosti.
U Beogradu je 16. januara preminuo Bogdan Tirnanić (68), novinar, publicista, kolumnista i filmski kritičar, a 22. janura Vlada Srbije dala je saglasnost za osnivanje preduzeća „Koridor 10“ koje će rukovoditi izgradnjom istoimenog evropskog saobraćajnog koridora kroz Srbiju.
Februar su obeležili prodaja Naftne industrije Srbije ruskom „Gaspromnjeftu“ i javno iznošenje podataka o enormnim isplatama predsedniku i članovima Republičke izborne komisije za pripremu i organizovanje vanrednih izbora 2008. u iznosu od 77,2 miliona dinara.
Članovi Upravnog odbora Narodnog muzeja u Beogradu u martu su podneli neopozivu ostavku Vladi Srbije uz obrazloženje da neće i ne žele da budu saučesnici u uništavanju ove kulturne ustanove i najvećeg kulturnog blaga naše zemlje, a posle niza peripetija sa „Zastavine“ robotizovane linije sišao je prvi „punto“ sa logom „Fijata“.
U aprilu su predstavnici pravnog tima Vlade Srbije i autori Deklaracije o nezavisnosti iz Prištine, u sporu o legalnosti secesije Kosova, predali zahtev Međunarodnom sudu pravde u Hagu. U spor se, osim Srbije, uključilo još 35 država, od kojih se 30 prijavilo za usmenu raspravu.
Potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden posetio je u maju Beograd i razgovarao sa navišim zvaničnicima Srbije, a zatim nastavio put u Prištinu. Nedeljnik „Vreme“ je objavio fotografije fizičkog zlostavljanja narkomana u rehabilitacionom centru u blizini manastira Crna Reka, nakon čega je Vladika Artemije smenio upravnika centra protojereja Branislava Petrovića koji je propisao „terapiju“ batinjanjem, a Skupština Srbije je usvojila Zakon o bezbednosti u saobraćaju, set zakona iz oblasti poljoprivrede i Zakon o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe njihovih simbola i obeležja.
Polovinom godine, u junu, Vlada Srbije održala je prvu elektronsku sednicu, u Bugarskoj je uhapšen bivši komandant OVK Agim Čeku, ali je, i pored zakona o izručenju Srbiji, ipak pušten posle dva dana. Preminula je slikarka Olja Ivanjicki.
Prvog jula otvorena je u Beogradu 25. Univerzijada na kojoj je učestvovalo više od 8.500 takmičara iz 145 zemalja. Sportisti Srbije osvojili su 19 medalja, od toga devet zlatnih. Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Sajmon Grej i ministarka finansija Diana Dragutinović potpisali su Sporazum o zajmu u iznosu 388 miliona dolara za izgradnju tri deonice autoputa na Koridoru 10.
U avgustu je Madona održala koncert na Ušću, a vaterpolisti i plivači Nađa Higl i Milorad Čavić su iz Rima sa 13. Svetskog prvenstva u vodenim sportovima doneli zlatne medalje. Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o javnom informisanju.
U Specijalnom sudu su u septembru izrečene presude grupi vehabija iz Novog Pazara zbog terorizma, u Batajnici je održan međunarodni aeromiting, počeo je glavni pretres akterima afere „Indeks“, otkazana je „Povorka ponosa“, preminuo je francuski državljanin Bris Taton koga su huligani brutalno pretukli u centru Beograda uoči utakmice Partizan-Tuluz.
Na dan oslobođenja Beograda od Nacista u Drugom svetskom ratu, Srbiju je posetio predsednik Rusije Dimitrij Medvedev, a u Kragujevcu je 21. oktobra preminula prva žrtva novog gripa AH1N1.
Patrijarh srpski Pavle preminuo je 15. novembra u 95. godini, Savet ministara Evropske Unije usvojio je odluku o ukidanju viza, preminuo je srpski pisac Milorad Pavić.
Prvog decembra, pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu počela je usmena rasprava o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc pozitivno je ocenio saradnju Srbije sa tom ustanovom. Posle 17 godina, 19. decembra građani Srbije su prešli granicu samo sa pasošem, Srbija podnela kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji, Predsednik Tadić je najavio podonošenje kontratužbe protiv Hrvatske pred međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !