MILOŠEVIĆ NIJE LOVIO NA DUBAŠNICI

TV Košava otkriva da li je «Sloba bio bolji»…

AUTOR: B.Filipović

U sinoćnoj emisiji TV Košava nazvanoj «Da li je Sloba bio bolji», voditelj Milomir Marić pokušao je da posredstvom najbližih saradnika i prijatelja Slobodana Miloševića, bivšeg predsednika Srbije i Jugoslavije, otkrije kakav je on bio i koliko je učinio za svoju zemlju i srpski narod. Iz priča Gorana Matića i Dragana Hadži Antića saznajemo da je «predsednik najviše voleo da se odmara na Karađorđevu i Dubašnici, planini iznad Bora, na nekih 1.000 metara nadmorske visine».
Na pitanje da li je u ograđenom lovištu na Dubašnici lovio muflone i jelene, odgovoreno je da «njega to nije zanimalo». Drug Sloba nije bio lovac, niti se time bavio. Doduše, ranije je jedino odlazio u lov na divlje patke na Dunavu.
Predsednik je bio skorman. I nameštaj, ne u rezidenciji ili vili, u lovačkoj kući namenjenoj za Josipa Broza / u nju zbog smrti nikad nije ni  stigao da dođe / nije bio luksuzan. Više je to neki soci-realizam. Često je šetao po bukovoj i hrastovoj šumi, ponekad se vozio džipom- čulo se u emisiji.
Jedan drugi Miloševićev blizak saradnik nedvosmisleno je rekao da je danas pola miliona gladnih u Srbiji, a da toga u Slobino vreme nije bilo. Ostajalo se  bez dovoljno hrane, ali bio je građanski rat i to je razumljivo. U Srbiji je sada raslojavanje, jedan manji broj je bogatih, a ostali žive u bedi. To će, naglašeno je, dovesti do novih trvenja.
Na kraju emisije «Ćirilica» voditelj je predstavio i prvog Miloševićevog savetnika, Borislava Jovića koji je, uprkos mnogim provokativim pitanjima, uspeo da objasni rasapd bivše Jugoslavije, ratove i stradanja srpskog naroda, podsećajući da je reč o spletu okolnosti i da se drugačije nije moglo. Za razbijanje Jugoslavije, a potom i krvoproliće i rat, Joviće je najviše okrivio Nemačku.
-Kina se složila da smo u pravu, ali nije mogla da se , zbog Srbije, odrekne Nemačke, najače evrospke sile i da upotrebi veto  u UN jer nisu njeni interesi u pitanju. Amerika i evropske zemlje, na čelu sa Francuskom, bar u prvi mah, nisu bili za satanizovanje i uništavanje Jugoslavije i Srbije, ali su pod pritiskom Nemačke brzo okrenuli leđa. Rusko rukovodstvo nije moglo da pobedi svoje nedaće i ekonomsku katastrofu, što je svakome bilo jasno. Kada je general Kadijević otišao da traži rusku municiju za naše oružje, odgovoreno mu je da ništa neće biti sporno ukoliko postoji odluka SIV-a… Vojni vrh je, kao i politički, bio razjedinjen i svako je navijao za svoju Republiku.U početku se verovalo u voji udar, ali generali su se kasnije predomislili. Niko nije hteo da hapsi svoje u svojim republikama. Ceo splet okolnosti bio je protiv nas i zato sve naše, pa i Miloševićeve veze, prvenstveno sa Amerikancima, nisu urodile plodom. A moralo se misliti na srpski narod. Ko je mogao da ostavi Srbe u Bosni i  Hrvatskoj bez zaštite. Da smo ih pustili da se potčine Hrvatima ili Muslimanima,  narod bi nas osudio. Ko zna kakva bi ih sudbina sačekala, a mi biili proglašeni izdajnicima – podsetio je Jović.

Milošević proširio bazen

-Izgradnja lovišta na Dubašnici, na zaravni Zbeg, počela je kad i izgradnja vodovoda l979.godine. Voda je potekla iz dva izvora ispod Velikopg krša na nadmorskoj visini od hiljadu metara. Iz ovog vodovoda snabdevani su tadašnji lovački dom, radilišta šumara, obližmji pojatari i vikendaši. Izdašnost izvorišta je bila tolika da nisu presušivali ni u najvećim sušama-priča Marko Platiša, tadašnji direktor Šumskog gazdinstva „Južni Kučaj“ podsećajući da je Milošević, u preuređenoj Titovoj lovačkoj kuči, jedino proširio bazen. Nije bilo raskoši. Nema je ni danas. Bio sam unutra, prvi sam postavio, što se kaže, temelj za kuću. O nekakvim kanalima ispod zemlje, čak do Morave, dužine 50 kilometara, nema ni govora. I danas mi je smešno kad tako nešto čujem. Ipak, šteta je što sadašnja državna vlast ne koristi rezidenciju.

Share

Ostavite odgovor