Zaječarsku toplanu nude na prodaju

IZVOR: BLIC

Propala zajednička firma sa Česima
Češka firma „Moravijaenergo”, koja je većinski vlasnik zaječarske „Toplifikacije”, a u stečaju se nalazi već drugu godinu, stavila je sve svoje akcije na prodaju, tako da će za oko 23,5 miliona dinara budući kupac rukovoditi daljinskim grejanjem Zaječara. Postoje indicije da će grad otkupiti akcije, ali za sada takva odluka nije doneta.
Zaječarskoj „Toplifikaciji” „Moravija Zaječar” AD, koja od 15. oktobra 2007. godine daljinski greje ovdašnje potrošače, blokiran je račun od strane „Jugopetrola” zbog dugovanja koja iznose 73 miliona dinara. Zbog nemogućnosti daljeg nabavljanja mazuta, gradonačelnik Boško Ničić se obratio Direkciji za robne rezerve koja je obezbedila 1.000 tona mazuta, što je dovoljno za oko mesec i po dana grejanja.
– Da bismo završili grejnu sezonu potrebno nam je još 800 tona mazuta. Potpuno je nekorektno od „Jugopetrola” da nam blokira račun za ceo iznos dugovanja – kaže izvršni direktor Nebojša Božinović.
„Moravija Zaječar” je akcionarsko društvo gde 51 odsto akcija pripada češkoj firmi „Moravijaenergo”, dok su preostale akcije vlasništvo gradske JKP „Toplane” koja se nalazi u likvidaciji. Prilikom osnivanja „Toplifikacije”, Česi su uložili 600.000 evra, a „Toplana” svu svoju imovinu, pa je tako formirano ovo akcionarsko društvo.
Firma iz Češke, čija je osnovna delatnost trgovina strujom, otišla je u stečaj krajem 2008. godine i od tada rasprodaje svoju imovinu. Sada su objavili u Srbiji i Češkoj prodaju svojih 4.700 akcija zaječarske „Toplifikacije” po ceni od 5.000 dinara za jednu akciju.
– Imamo priliku da kupimo akcije po povoljnoj ceni, i smatram da bi to bio dobar potez. Gradsko veće će najozbiljnije razmatrati ovu mogućnost, i ukoliko odluče da grad postane većinski vlasnik, predlog će ići na skupštinsko glasanje – kaže Ivan Joković, predsednik Skupštine grada.
Vrednost imovine zaječarske „Toplifikacije” procenjena je na 150 miliona dinara. Ova firma je u izgradnju nove kotlarnice i renoviranje infrastrukture uložila 80 miliona dinara.
– Da bismo završili novu kotlarnicu jačine 32 megavata potrebno je da uložimo još 1,3 miliona evra. Sada imamo oko 4.000 korisnika koji ukupno duguju 60 miliona dinara za grejanje. Od toga privreda duguje oko 40, a građani oko 60 odsto novca – kaže Božinović.
Zaposleni u ovoj firmi nisu primili platu poslednjih šest meseci, ali je zato grejna sezona u Zaječaru do sada protekla sa samo dva dana bez daljinskog grejanja.

Ništa od investicije decenije

Pre nepune tri godine najavljivana je i „investicija decenije u Srbiji” po kojoj je trebalo da češka „Moravijaenergo” uloži 70 miliona evra u izgradnju toplane-termoelektrane kod Zaječara u blizini sela Grljan. Gradska opozicija je tada digla glas i upozoravala da će vazduh biti zagađen, dok su čelnici opštine više puta odlazili u Češku radi dogovora oko izgradnje ovog objekta. Meštani su se već prijavljivali za priključak na termoelektranu koja je, prema tadašnjoj priči, trebala da bude završena ove godine.

Share

Ostavite odgovor