);
Breaking News

ZADIVILI BALKAN SRPSKIM FOLKLOROM

KUD  «Novo Selište» – Dečji ansambl za deset godina postojanja pobrao niz najvrednijih nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu.

Kulturno umetničko društvo «Novo Selište» Dečji ansambl, proteklih deset godina, od kako postoji, okupilo je oko 1.000 članova uzrasta pet do 18 godina, nastupajući u zemlji i inostranstvu 252 puta. Na repertoaru je trenutno 14 spletova igara iz cele Srbije. Igrači, pevači i svirači putuju, druže se, nastupaju na festivalima i – pobeđuju. Najuspešniju razmenu kulturne baštine ostvarili su sa Zrenjaninom, Šapcem, Bogatićem, Mrčajevcima… Nastupali su i u Užicu, Knjaževcu, Zaječaru, širili slovenski duh i srpstvo u Bugarskoj, Hrvatskoj, Makedoniji, Ukrajini…
-Teško je nabrojati  nagrade i priznanja. Posle samo godinu , 2001., u Lenovcu, na «Hajduk Veljkovim danima» osvojili smo prvo mesto. I naredne godine bili smo prvi. Usledili su odlasci u Ukrajinu na Školsku olimpijadu slovenske kulture, gde osvajamo prvo mesto u konkurenciji sedam zemalja. Na Balkanskom folk festu u Bugarskoj 2007. prva nagrada u najmlađem uzrastu, a već sledeće godine, na istom takmičenju, instrumentalista na violini Aca Milosavljević proglašen je za najboljeg  – kaže Zoran Milosavljević, umetnički rukovodilac dodajući da Anasambl i na internacionalnom festivalu folklora Ohrid – Struga 2008. i 2009.  dobija priznanja za najbolji program , a  mlađani Aca Milosavljević ponovo je  proglašen za najboljeg instrumentalistu.  Njemu pripada i prošlogodišnja nagrada  « Zlatni prsti «  u Valjevu na Festivalu folklora i narodnog stvaralaštva «Zlatni opanak».
«Novo Selište» se finansira zahvaljujući dobrim ljudima, roditeljima dece iz KUD-a, pojedinim firmama. Od članarine se obnavlja nošnja i tehnička oprema, nabavljen je kombi za bliža putovanja.
-Tri i po decenije bavim se umetničkim radom, a najlepše dane proveo sam poslednjih deset godina uz najmlađe i njihove roditelje i prijatelje. Očekujemo da opština i RTB Bor, kao i svi koji vole srpski folklor pomognu kako bi doživeli i veće jubileje- ističe Milosavljević.

Selište se ne napušta

KUD «Novo Selište» našao je pre deceniju utočište u Mesnoj zajednici Novo Selište. Tamo se vežba, pokatkad prikazuju programi. Ovaj deo grada posebno je zavoleo Dečji ansambl i neće ga se, kažu u rukovodstvu, nikad odreći. Pomažu koliko mogu, jer to je siromašan deo grada. Dečji ansambl nedavno je na obeležavanju oslobođenja sela Zlot oduševio i ruskog ambasadora Aleksandra Konuzina. Nema proslave ni svečanosti boračkih organizacija gde nisu učestvovali i pobrali spontane aplauze.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama