);
Breaking News

TREBA LI “MONCU” ZATVORITI, A OD POLICIJE ZAHTEVATI OSTAVKE ?

Autor: B.F.

B.M. (16) i T. M. (19), braća iz Bora, uhapšeni su sinoć zbog osnovane sumnje da su preksinoć oko 2 sata iza ponoći, ispred noćnog kluba “Monca”, do smrti tukli 14-godišnjeg Milana Ljubisavljevića, učenika osmog razreda OŠ “3.oktobar”. Policija ih je, uz krivičnu prijavu, privela istražnom sudiji Višeg suda u Zaječaru. Nesrećni dečak je danas (nedelja) sahranjen na borskom Novom groblju.

Tijana i Milan LJubisavljević

Bor je u šoku. Komentari su različiti, a posebno se raspravlja o tome da li je policija mogla da spreči tragediju. Interventa policija je, dok je tuča uveliko trajala, sedela desetak metara od mesta događaja. Obezbeđenje “Monce” je reagovala na kraju pružajući prvu pomoć isprebijanom na smrt Ljubisavljeviću.

-Na tom mestu se okuplja i do 1.000 dece i omladine. “Monca” je  zaštićena trščanom ogradom. Da li policija može da prati toliki skup? Da nije bilo ograde možda bi videli šta se zbiva?- izjavio je sinoć na konferenciji za medije Zoran Milijić,  načelnik  Odeljenja opšteg kriminala u PU Bor.

Rodbina ubijenog dečaka ne slaže se sa takvom konstatcijom. Milanova sestra Tijana ne može da veruje da niko iz tolike gužve (u „Monci“ je te noći bilo više od 500 mladih) nije hteo da pomogne bespomoćnom Milanu. Majka Bogica se pita šta je policija radila kad je bila u neposrednoj blizini, a otac Žika je ubeđen da je njegov sin bio miroljubivo dete koje se bavilo džudoom, niti je pio, niti pušio.

Nezvanično se saznaje, a piše i današnja dnevna štampa,  da je u „Monci“ došlo do opšte tuče i da je Milan pokušao da izađe napolje, ali se sapleo i pao kod stepeništa. Na tom mestu se juče gotovo ceo dan videla lokva krvi. Mnogi iskazi svedoče da su mladići Milana šutirali dok je nepomično ležao na betonu, ali je čudno da se niko nije usudio da mu pomogne, čak ni neko iz grupe od najmanje 15 momaka koje je policija saslušala.

U Boru je danas osvanulo pitanje – zašto klub „Monca“ i dalje radi kad se tamo 2004. godine  dogodila pucnjava u kojoj su teško ranjena dvojica radnika obezbeđenja, a potom je, nedaleko od tog kafića, ujutru  pronađen mrtav mladić sa revolverom iz kojeg  je pucao pred većim brojem gostiju. Pre tri godine tamo je u poslednjem trenutku sprečen momak koji je ušao u objekat s namerom da ga dinamitom digne u vazduh. U tom noćnom kafiću neretko se događaju tuče koje su policiji, kao i celom gradu, dobro poznate. Da li se u tom prostoru, najviše vikendom kada se okuplja stotine mladih, zbivaju još neke nečiste radnje, zvaničnih informacija za javnost nema.

Na drugoj strani, građani sve više prozivaju policiju koja se u Boru retko oglašava, a novinari imaju puno muke da dobiju i najosnovnije podatke, što se ne može reći za PU u susednom Zaječaru. Čak i sinoćna konferencija za medije, očigledno, nije bila dobro organizovana. Na brzinu je u 17,30 sati sazavno nekoliko , reklo bi se, privilegovanih, u prvom redu ekipa zaječarskog RTS-a, a onda i lokalne TV Bor i Sezam. Ostali novinari su se, najverovatnije, snašli, neki su blagovremeno stigli u zgradu policije, drugi nisu. U popodnevnoj emisji Vesti B-92 otvoreno je rečeno da je dežurni policijac najurio njihovu ekipu jer je imao „takvo naređenje“, a onda je nekome palo na um ili se predomislio pod pritiskom Javnog servisa Srbije, da pozove samo one koji su im , valjda dragi. Nije to u ovom momentu toliko bitno koliko odnos PU Bor prema medijama, a samim tim i javnosti, odnosno građanima. Jer, ima i predstavnika „sedme sile“ kojima je otvoreno rečeno da su napoželjni u policijskoj zgradi samo zato što, šta bi drugo, ne pišu onako kako se to nekome sviđa. Možda oni na to imaju pravo, ali da prave selakciju kad se sazivaju izuzetno važne konferencije za medije, nije ni lepo, ni korisno. Tako se ne radi nigde u svetu. Zar to ne znaju sve bolje opremljeni i stručno usavršeni borski „plavci“? Ne znamo šta će im na to reći pretpostavljeni u Beogradu, ali da poznaju svoj posao u toj oblasti, ne bi se reklo. Naprotiv.

A „Monca“ je, kako piše na panou firme, Noćni bar u koji, opšte je poznato, ulaze i maloletnici. Jedan od njih, posle ponoći, bio je i Milan Ljubisavljević. U komentarima građana postavlja se, samim tim, i pitanje – kako se u EU, recimo u Austriji, ni  sa 16 godina  ne može da uđe u diskotelu bez lične karte. Tek stariji od 18 godina, uz lična dokumenta, mogu da posećuju diskoteke nakon 2 sata iza ponoći. Kod nas je sve drugačije, ne samo u borskoj „Monci“! Ipak, ne treba bežati od toga da se i policiji mnogo toga kaže u lice i da se zahteva odgovornost. Udruženja građana, pa i partije i pokreti, s pravom, mogu da  se pitaju koliko je lokalna policija spremna da brani i čuva građane i njihovu imovinu. Opet nije zgoreg ponoviti- u Boru i Srbiji , kamo lepe sreće da je „Monca“ jedina? Za takav, verujemo, propust ili takvu ležernost pred kapijom Noćnog bara gde se i u pripitom stanju zabavalja više stotina mladih, pa i maloletnih, gotovo cela policija grada treba da bude na oprezu. Utoliko pre, jer to je „rovito“ mesto.  Zar nas iskustvo, i u policiji, ne nauči nečemu? Zar roditelji, prijatelji, susedi i građani, treba da sumnjaju u SVOJU policiju?

Nećemo sad o tome gde se stiglo u otkrivanju privrednog kriminala.  Nije li policija  odavno trebalo da inicira zatvaranje „Monce“ ? Zašto je još aktuelno rukovodstvo opštine i partijski čelnici , ne jadanput, podsećalo policiju i sudove na mnoge nepravilnosti , javašluk i kriminal. To je nedavno učinio i direktor JP za stamebene usluge Dragan Veličković ( misli se i na finasijsku policiju i inspekciju i , opet , na sudove) , i tako redom.

I SAD OSNOVNO PITANJE: DRŽI LI VODU SINOĆNA IZJAVA POLICIJSKOG NAČELNIKA MILIJIĆA IZREČENA U ODBRANU SVOJIH SLUŽBENIKA? I JOŠ BLIŽE: HOĆE LI SE I GOSPODIN NAČELNIK PU BOR, gospodin S. BARAC, NAĆI PROZVANIM. DA LI  JE VREME DA SE NJEGOVI ŠEFOVI U BGD. KONAČNO PITAJU – TREBA LI I ON, SA NAJBLIŽIM SARADNICIMA; DA PODNESE OSTAVKU. Zbog toga što se desilo ispred „Monce“ u prvom redu, ali ne i samo zbog toga. Da li apelovati i na savest, nismo sigurni, no, javnost Bora i Srbije ne bi smela u ovom slučaju da ostane nema i gluva. Ako ništa drugo, zbog, možda i bliske, budućnosti naše dece i svih nas!

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama