Druga samostalna izložba Branislave i Miloša Stojanović

AUTOR: S.Stanković

U galeriji Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru, u petak, 22. januara, otvorena je druga samostalna izložba bračnog para Branislave i Miloša Stojanovića, likovnih stvaralaca iz Bora. Izloženo je 70 dela stvaranih različitim tehnikama: ulje na platnu, akrilik, pastel, grafika, a dominiraju  pejzaži i portreti. Posebno se izdvajaju vitraži na staklu koji su zastupljeni kod oba umetnika.

Miloša Stojanovića slikarskim veštinama učili su akademski slikari Jaroslav Kandić i Muhamed Subašić. Prvu grupnu izložbu imao je 1975. godine kada je bio član Likovnog kluba „Mozaik“. Od tada je oslikao više od 400 dela koja se nalaze u privatnim kolekcijama vlasnika širom bivše Jugoslavije, Evrope  i Amerike.

Branislava Stojanović, prve slikarske početke beleži 1975. godine. Prvu grupnu izložbu priredila je u Boru, zajedno sa svojim suprugom Milošem u okviru Četvrtog majskog likovnog salona 2009. godine. Prvom, zajedničkom samostalnom izložbom Stojanovići su se predstavili  u „Klubu RTB“ u Brestovačkoj banji u okviru prošlogodišnje manifestacije „Dani Brestovačke banje“.Članovi su Udruženja likovnih umetnika „Vane Živadinović Bor“.

Izložbu bračnog para Stojanović otvorili su Slađana Đurđekanović Mirić, likovni kritičar i Dušan Kabić, istoričar umetnosti. Izložba je otvorena narednih 20 dana.

Share

Ostavite odgovor