);

U Boru ceo javni sektor bez dinara

Sada je i Stambeno preduzeće u fiansijskoj blokadi, tako da više niko nema para ni za najosnovnije potrebe, pa ni za plate zaposlenih.

Niška «Ineks Morava»  blokirala je žiro-račun Javnog preduzeća za stambene usluge koje prikuplja novac za sve komunalije u gradu  i na taj način do kolapsa je doveden  ceo javni sektor.  Od ranije su u blokadi Toplana, Vodovod, Inkubator centar i Vodosistem «Bogovina», dok komunalci štrajkuju već deset dana zbog  neisplaćenih zarada. U Direkciji za izgradnju grada do nedavno su bili u minusu 109 dana. Istovremeno, blokirani su i računi FK Bor, Atletskog kluba FAST, Šah kluba i Ženskog rukometnog kluba RTB.  Od septembra prošle godine Sportski centar, Štampa , radio i film i Centar za kulturu su likvidirani sa ukupno oko 70 miliona dinara dugovanja.

-Stambeno preduzeće se borilo do pre neki dan da održi pozitivno poslovanje, ali više nemamo gde. Uskoro će pristići i obaveze po kreditu od 167 miliona dinara za Toplanu, gde smo prvi , a opština drugi garant. Ne vredi što nam građani duguju ukupno 300 miliona dinara, jer je naplativost potraživanja  70 odsto, a plovina tog novca su višegodišnji dugovi koji se rešavaju sudski. Iz Vodovoda prozivaju  za 40 miliona dinara, ali to im duguju građani, a ne naše preduzeće-  rekao je na današnjoj konferencioji za medije Dragan Veličković, direktor Stambenog preduzeća upozoravajući da javni sektor nema para ni za najosnovnije potrebe, pa ni za zarade oko 1.000 zaposlenih.

Kada se saberu i ostali bilansi, dolazi se do podataka da je opština poveriocima duguje 200, a JP Toplana čak 450 miliona dinara. Nažalost, sva nabrojena preduzeća s negativnim poslovanjem i blokadom računa su opštinske firme koje, bar naredna tri, četiri meseca, nemaju mogućnosti da se oporave.

– Do sada je Stambeno preduzeće obezbeđivalo plate   za većinu ostalih opštinskih preduzeća, ali od danas je to nemoguće. Prioritet je da se vrati 28 miliona dinara skupštinama stanara. U Vodovodu prete da će građani ostati bez vode, što se neće i ne sme desiti. Pokušaćemo da reprogramiramo najveće dugove i odložimo muke. Drugih rešenja nema, sem da država pomogne koliko može- kaže Veličković.

Na drugoj strani, u opštini Bor su se stekli uslovi da se uvede Prinudna uprava . Očekuje se da će Vlada Srbije najverovatnije na narednoj sednici, u četvrtak, doneti takvu odluku kao jedino moguće rešenje.

U najdužoj blokadi žiro-računa su sportski klubovi, neki i više od godinu dana. FK Bor je  u minusu 6,1,  ŽRK RTB Bor jedan milion dinara, Atletski klub FAST 137.000  i Šah klub 636.000 dinara. Kolika je besparica, svedoči i primer Vodovoda koji nema para ni za nabavku  hlora za vodu.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !