Konkurs za 16.000 pripravnika

BEOGRAD – Konkurs za zapošljavanje 16.000 mlađih od 30 godina putem programa „Prva šansa 2010.“ biće objavljen danas, najavio je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić. Konkurs će biti otvoren do 31. marta, odnosno do popunjavanja kvote.
Tokom prošle godine putem tog programa šansu da se zaposli dobilo je 11.000 pripravnika i za to je iz budžeta bilo izdvojeno 1,3 milijarde dinara, dok su ove godine sredstva povećana za 500 miliona dinara, precizirao je Dinkić.

Novina u ovogodišnjem programu je što će zapošljavanju pripravnika na godinu prethoditi tromesečna volonterska praksa, uz mesečnu naknadu od 10.000 dinara, a oni koji prime pripravnike imaće obavezu da ih posle toga zadrže još godinu dana.
Za program zapošljavanja mogu da konkurišu svi koji su završili srednju školu, višu školu ili fakultet, imaju manje od 30 godina i nemaju radno iskustvo u struci. Pripravnici sa fakultetom će tokom pripravničkog staža imati platu 20.000 dinara, sa višom školom 18.000 dinara, a sa srednjom 16.000 dinara, pri čemu će država iz budžeta plaćati doprinose i platu, a poslodavac samo porez na platu.

Prema rečima ministra Dinkića, u Srbiji trenutno oko 517.000 ljudi aktivno traži posao, a od toga je oko 90.000 mladih između 25 i 30 godina.
Vladimir Ilić, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, izjavio je da će prednost imati zahtevi preduzeća koja se obavežu da će posle volonterske prakse zaposliti veći broj pripravnika. Ilić je naveo da će poslodavci koji imaju do 10 zaposlenih imati pravo na dva volontera, a ostali do 20 odsto ukupnog broja zaposlenih, kao i da tokom trajanja programa poslodavci ne smeju da smanjuju broj zaposlenih.

G.J.

Share

Ostavite odgovor