ZAŠTO PROPADAJU SKULPTURE VAJARA VUKOVIĆA

IZVOR: VEČERNJE NOVOSTI

BOR – Šest umetničkih skulptura, zaostavština Matije Vukovića, preminulog srpskog vajara, više od decenije “čami” u lošim uslovima, u holu zgrade Istorijskog arhiva u Boru – prepuštene urušavanju i propadanju. Ove gipsane skulpture, vlasništvo Muzeja savremene umetnosti iz Beograda, dopremljene su u Bor pre desetak godina kako bi se izlile u bronzi u Livnici fazonskih
odlivaka u Boru i na taj način sprečilo njihovo propadanje. Ali…
– Zub vremena je načeo gipsani model zbog čega je sada neophodna kompletna restauracija ovih važnih umetničkih dela – objašnjava Dušan Kabić, viši kustos borskog Muzeja rudarstva i metalurgije. – Prostorija u kojoj se nalaze originalne skulpture je zagušljiva i prašnjava, dok je temperatura neadekvatna zbog čega su svi predmeti pretrpeli teška oštećenja. Mi smo nemoćni da bilo šta učinimo, jer ove skulpture nisu u našem vlasništvu. S druge strane, proteklih godina niko iz Muzeja savremene umetnosti nije nam se javio kako bi se zaštitila ova dela.
U vreme kada su skulpture dopremljene iz Muzeja savremene umetnosti, postojao je usmeni dogovor između tadašnjih direktora beogradskog Muzeja i borske Topionice i rafinacije (TIR), da se dodatno izliju u bronzi i sačuvaju od propadanja. Ali, od ukupno šest skulptura samo je jedna izlivena, dok su ostale pretrpele teška oštećenja zbog loših uslova u zdanju u kome se nalaze.
– Gotovo svi eksponati su većih dimenzija, i gornji sloj skulptura je veoma oštećen – naglašava Kabić. – Da li zbog nedostatka para ili nedovoljno interesovanja da se očuvaju, tek, ove skulpture su, po svemu sudeći, osuđene na propast. Velika je nepravda što za klasična umetnička dela ima sve manje interesovanja.

Share

Ostavite odgovor