);
Breaking News

Borani će ostati bez vode i struje

Kolaps gotovo svih opštinskih komunalnih preduzeća u Boru

Izvor: Blic

Sva opštinska javna preduzeća u Boru su mesecima u blokadi zbog višemilionskih dugova, opštinski parlament već tri meseca se nije sastao, a građani su prilično zabrinuti jer pored besparice i lošeg grejanja preti opasnost da ostanu i bez vode za piće i struje. U opštini očekuju uvođenje prinudne uprave, ali rešenje za funkcionisanje komunalnih preduzeća za sada se ne nazire. Više od 500 komunalnih radnika strahuje za plate i radna mesta.

Borska opština je u totalnoj finansijskoj blokadi zbog neusvajanja budžeta za ovu godinu, a većini javnih preduzeća je rad blokiran zbog nemogućnosti da plate prispele obaveze. EPS je blokirao račune „Toplani“ za 117 miliona dinara, „Vodovodu“ za 19,6 miliona i „Bogovini“ za 9,5 miliona dinara, dok je „Ineks Morava“ blokirala račun Javno stambenog preduzeća za 22,6 miliona dinara. Ovih dana očekuje se da zbog neplaćenih računa EPS blokira i Direkciju za izgradnju Bora.
– „Elektrotimok“ je najavio blokadu računa još 8. januara, od tog dana je svakodnevno očekujemo. Upravo zbog duga od 21 milion dinara za utrošenu električnu energiju za javnu rasvetu- rekao je Slobodan Golubović, v.d. direktora Direkcije.
Potraživanja „Toplane“ iznose 450 miliona dinara, a dugovanja ovog preduzeća dostigla su cifru od 420 miliona dinara. Direktor „Toplane“ Milutin Simić, podneo je juče ostavku na tu funkciju.
– Totalni kolaps je u celom javnom sektoru. Javno stambeno preduzeće je garant „Toplani“ na osnovu sklopljenog ugovora sa „Ineks Moravom“ na 206 miliona dinara za isporuku uglja. Kredit koji je uzet od „Intesa banke“ od 167 miliona dinara takođe za nabavku uglja uskoro stiže na naplatu, što će dodatno još otežati ionako tešku situaciju – kaže Dragan Veličković, v.d. direktora JP za stambene usluge.
V.d. direktora „Vodovoda“ Slaviša Ranđelović kaže da su zalihe hlora na minimumu i da nisu u mogućnosti da obavljaju intervencije na terenu.
U besparici je i Komunalno preduzeće „3. oktobar“, zbog čega su radnici već nekoliko dana u generalnom štrajku, uz minimum procesa rada. V.d. direktora JKP „3. oktobar“ Jovan Marković kaže da postoji opravdanost za štrajk zaposlenih, jer se ionako mizerne plate ne isplaćuju redovno.
– Kao vozač u ovom preduzeću imam platu 28.000 dinara. Mesečno mi to ne pokriva ni najosnovnije troškove – kaže Miodrag Živković. Njegov kolega Borislav Andrejić dodaje da sa platom od 18.000 dinara kao radnik na održavanju zelenila tek ne može preživeti ceo mesec.
– Imam ženu i dvoje dece. Šta ja njima mogu da pružim sa ovolikom platom – pita se Andrejić.
Opštinska vladajuća koalicija koju je predvodila SRS, se raspala i budžet za 2010. godinu nije usvojen. Većina Borana smatra da ni prevremeni lokalni izbori, neće pomoći da se Bor izvuče iz krize u koju je zapao. Po svemu sudeći, totalni kolaps javnog sektora uveo je strah i nepoverenje građana, koji u velikoj meri ne očekuju nikakav boljitak i pojedini tvrde da neće ni izaći na izbore koji se očekuju polovinom godine.
– Javna preduzeća su propala jer su dugo bila najbolje polje za uhlebljenje raznoraznih kadrova. Ovakvo stanje je nezapamćeno – kaže Boranka Vesna Pavlović.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !