);

Penzije upola manje?

Sindikati protiv Nacrta zakona koji propisuje da prosečna penzija ne sme biti niža od 34,6 odsto prosečne plate u Srbiji

Izvor: Kurir

Umesto obećanja potpredsednika Vlade Jovana Krkobabića da će penzije iznositi 70 odsto prosečne zarade, penzionerski ček mogao bi da bude prepolovljen!
Rajko Kosanović iz Samostalnog sindikata Srbije i član Radne grupe za reformu PIO, tvrdi kako je izjava Radine Todović, šefice Radne grupe, da penzije ne bi smele da padnu ispod 34,6 odsto prosečne zarade, u najmanju ruku skandalozna. Naime, to je dva puta manje od sadašnjeg proseka koji iznosi oko 68 odsto.

Novim predlogom zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji bi najkasnije početkom marta trebalo da se nađe pred Vladom Srbije, nije propisana donja granica ispod koje penzije ne smeju da padnu. Kosanović otkriva da je upravo to jedan od glavnih razloga zbog kojeg na sastanku Radne grupe, održanom prošle nedelje, nije postignuta saglasnost o Nacrtu zakona.

– Raniji zakon je nalagao da prosečna penzija ne sme biti ispod 60 odsto prosečne zarade, kao i da najniža penzija ne sme pasti ispod 20 odsto minimalne zarade, što sada nije slučaj. U novoj verziji Nacrta zakona o PIO ne spominje se minimalni procenat ispod kojeg penzije ne smeju ići. To znači da nadležne sutra niko ne može da opomene ako penzije padnu ispod zakonom dozvoljenog minusa – kaže Kosanović.

On naglašava da i u dokumentima Svetske banke piše kako je neodrživo na duži rok da se penzije usklađuju samo s rastom troškova života. Prema njegovim rečima, predstavnici Saveza samostalnih sindikata nastaviće da insistiraju na tome da u Nacrt zakona bude ugrađena i odredba po kojoj se penzije usklađuju ne samo s troškovima već i s prosečnom zaradom zaposlenih u prethodnih šest meseci, kao i da se vanredno usklađivanje najnižeg iznosa penzije vrši dvaput godišnje ako je niži od 25 odsto prosečne zarade.
– Ovi zahtevi su i ranije iznošeni i bili odbacivani, a sada je samo dogovoreno da će se o njima još raspravljati do konačne verzije zakona – objasnio je Kosanović.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !