);
Breaking News

AJMO, JEDNU O MORALU…

Neverovatno je koliko se  juče, a i danas će, izliti se žuči i moralnih pridika na političke protivnike, a da se zaboravlja na potoke prljavštine , neznanja, bahatosti i osionosti u proteklom vremenu koje se, da Bog da, ne ponovilo, ne samo Boru i ovom, napaćenom i  – nažalost – uglavnom naivnom narodu. Prokockali ste, gospodo odlazeća, najskuplju reč – poverenje!

Strašno se bliži kraj još aktuelnoj vlasti u kojoj su carovali radikali, VDSS i Ničićevi jastrebovi iz Zaječara i okoline, pomalo iz Bora i Pomoravlja, Zlota, Krivelja i Gornjana, pokatakd i Beograda / ne misli se samo na Hadži Dragana Antića /. Da bi se politički protivnici što detaljnije i jače “ohladili” u prvim februarskim danima trebalo je juče / tako će biti i danas /  nasladiti javnost novim etiketiranjima, podlostima, osvetničkim varijantama, zlobnim izmišljotinama i ko će sve znati čime još. Bilo je, i biće, i danas, verujemo i sutra, tugovanki za gubljenjem slasti i vlasti i propuštenim prilikama da se učini nemoguće kako bi cvetala opština borska i grad rudarski i radnički. Da se ne veruje- Dragan Veličković je postao “Don Dragan”, Dragan Marković je , sad se tek kobajagi saznalo, ostrašnjeni je član Vlaške demokarstske stranke, sad se čulo kako je Mirković isterao iz svojih beogradskih odaja Veličkovića, doznajemo i da je Rankić najbolje mislio svima nama i da je maltene go ko pištolj, i da je, isključivo radi moralnih pobuda, juče, “ubedio” članove Opštinskog veća da jednodušno glasaju za privremeno budžetsko finansiranje … Sindikalci su se zakleli da ne izlaze na ulicu i protestvuju iz političkih, nego egzistencionalnih razloga, dok će DS tek danas razgovarati sa novinarima, mada se to od njih odavno očekivalo. Tek se naslutilo da se pare drže u budžetu kako bi se sudski podmirili vlasnici privatnih prevozničkih i trgovinskih firmi. I tako povazda u tom, složenom i mutljikavom  stilu.
I sve da čovek prihvati kao borbu za vlast i bitku za opstanak u teškim vremenima, ali je nemoguće se pomiriti sa time da se drži slovo o MORALU pred narodom koji je – bar posredstvom obe lokalne i ponekoj nacionalnoj i regionalnooj TV – upoznao glavne i sporedne aktere da ne može biti konkretnije. Jedni protiv drugih izneli su toliko prljavštine , prostakluka, neznanja, nekulture, blama i srama, da bi narednih godina morali da beže od javnosti kao đavo od krsta.  A da bi igranka bila do zore opet se potrudio legendarni Branislav Rankić držeći lekcije o moralu i iznoseći papire o nabavkama uglja i ponašanjima direktora  i političara u toj igri i to tek danas pred odlazak u – politički zaborav. Bar što se Bora tiče. To nije samo njemu jasno, ali…On i njemu do kraja odani , često i prozvani za razne dogodovštine, teška srca saopštavaju da se rastaju od novinara, s tim što im navodno još  teže pada nerazumevanje onih sa kojima su do juče delili fotelje i mnoga – radna mesta. I Miki Janošević imao je svoju kontradiktornu priču ispoljenu zabrinutošću za grad i  najširu okolinu. Nije rekao koja mu je sledeća partija otvorila vrata, ali će to saopštiti u četvrtak u podne. Radikali više nisu “ u modi”. Mnogi su Rankića izneverili, mnoge je on “nasankao” i  žedne preveo preko Timoka. Nije uspeo, očigledno je svakome, da  umiri i pripitomi Pokret koji uskoro postaje Partija.
Rankić je juče govorio, još jedanput, o MORALU… I brizi za radničke plate u javnom sektoru. Alal mu vera i svaka mu čast kad se toliko potrudio da zbrine onih oko 200 trudbenika u Sportskom centru. Da li će uspeti da zbrine i nove a stare foteljaše i  velikaše u ŠRIF-u ili kao se već ta firme zove? Kao da nije važno šta će o tim genijalnim pogtezima, već sutra, reći  Prinudna uprava koja se postavlja upravo zbog takvih ironično-neveselih odluka.
Pitaju se dušebrižnici već prohujale vlasti kako se to i zašto u Stambeno preduzeće uposlio predsednik opštinske Skupštine Dragan Marković, a ne pitaju se odakle, i kojom potrebom, supruga Boška Ničića, čak iz Zaječara ili Nikoličeva opasanog banjskom vodom,  stiže na direktorsko mesto u Studentski dom?  Šta je, samo u ovom slučaju, moralno, a šta je politikanstvo i najličnija egzibicija , tek pokazivanje moći i iritiranje javnosti. Najbolje bi bilo da ne spominjemo mali milion primera i jednih i drugih, ubedljivo najviše onih na vlasti jer su i najviše bili u prilici da rade kako im se ćefne ili kako im volja. Doduše, ukoliko bi želeli jednu takvu bisernu priču mogli bi da je imaju za dva-tri meseca , jer tad će biti vremena u izobilju, a i dani će se prolepšati. No, nije suština  probelma u tome, nego u istini da takavo zabrinjavajuće ponašanje i zamajavanje građana ne vodi ničemu, ponajmanje boljitku grada i opštine. Kad se, Vi, gospodo toliki moralisti pred bledunjavim TV kamerama, trgnete iz sna i pogledate oko sebe, uočićete da se neslućeno smanjio broj onih koji vam i najmanje veruju. A poverenje je skupa reč, pa i u politici. Još ako se desi jednog toplijeg trenutka da podnesete račune kako ste uništili javni sektor i kako bežite od stvarnih i realnih dubioza, nećete dočekati ostvarivanje slatkog sanka. Jednom je isti taj Rankić rekao – “svi smo pomalo krivi za propast ove opštine”. E, tu je bio doista tačan i ispravan! Za sve ostalo, pokazeće vreme.   Taj neumitni sudija zakačiće, budite više nego sigurni, i grad Zaječar koji se polagano urušava pod pritiskom ogromnih dažbina građanima i privredi i koji će, kao i Bor, tonuti u dugove i koncertirati kad se narodu plače. Vama je, gospodo odlazeća, povazda bilo do pesme i  šale, pogotovu do televizijskog  “mlaćenja prazne slame”.  Besplodno je to, toliko i takvo napadno moralisanje i vapaji za kašičicom valsti. Narod vas je, ne od juče,  prozreo!

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama