KULTURNA DOBRA NE SMEJU SE PRIVATIZOVATI

Autor: B.F.

Kulturna dobra u opštzini Bor ne bi smela da se u procesu privatizacije nađu u  rukama privatnika kojima nije stalo do čuvanja i održavanja nepocenjivog narodcnog blaga kakvo je, primerice, u Brestovačkoj banji. Tamo su dvorac Karađorđevića i tursko kupatilo hamam , iako od izuzetnog značaja, zapostavljeni i delom otuđeni. Dvorac je nedavno renoviran, ali ni najmanje ne liči na nekdašnje, prvobitno zdanje. Bespotrebno je skinut i autentični crep sa krova konaka knjaza Miloša Obrenovića. Banja je pre više godina privatizovana i prepuštena nebrizi, mada nisu do kraja rešeni ni imoviunsko-pravni odnosi. Ovo je rečeno na tribini «Zaštita kulturnih dobara u opštini Bor» koju je organizovalo Udruženje građana Grupa 55.

Kulturni poslenici izrazili su i bojazan da će se otuđiti 100 kilometara filmske trake nastale polovinom prošlog veka , jer je to vlasništvo RTB Bor koji će najverovatnije biti privatizovan. A reč je o neponovljivom materijalu iz vremena gradnje derdapskih hidroelektrana, IHP «Prahova» i Basena Bor.

-Žalosno izgledaju i francuske kuće u starom delu Bora koje se kreče u raznim bojama i pretvraaju u dućane, kafiće i kockarnice. Jedini gradski park-muzej je gotovo uništen pod najezdom lokala za advokate i nebrigom loklane vlasti  za imetkom koji su stvarale generacije. Muzej rudarstva i Narodna biblkioteka nalaze se u skučenim prostorijama Doma kulture u koji su useljene i privatne firme, razne udruženja i pokreti, političke stranke. Zgrada Istorijskog arhiva je ruinirana, a arhiv je , davnom odlukom opštinske skupštine, bespotrebno u sastavu negotinskog Istorijskog arhiva- rekla je Slađana Đurđekanović – Mirić, direktor Muzeja rudarstva i metalurgije.

Share

Ostavite odgovor