);
Breaking News

Ljajić: Država je kriva za lošu privatizaciju

Ministar za rad i socijalna pitanja Srbije Rasim Ljajić izjavio je juče da država nije ništa učinila da nesavesne poslodavce onemogući da radnicima ne isplaćuju zarade i ne uplaćuju im doprinose.

Izvor: ALO

– Država je najodgovornija što radnici imaju nepovezan radni staž jer nije redovno kontrolisala da li poslodavci izmiruju svoje obaveze – rekao je Ljajić na skupu u Institutu ekonomskih nauka.
On je istakao da se zbog tog propusta sada iz budžeta izdvaja mnogo novca za povezivanje radnog staža, „jer radnici ne treba da snose posledice lošeg rada državnih službi“.
Ne bi bilo dobro, prema njegovim rečima, da se preispituju sve privatizacije, već samo slučajevi gde postoji sumnja da se radi o zloupotrebama.

– U takvim slučajevima treba preduzeti sve zakonske mere da se zaštiti imovina firmi i prava radnika – rekao je Ljajić.
Srbija ove godine „proslavlja“ 22 godine od početka privatizacije, koju su u javnosti najčešće nazivali tajkunskom, burazerskom i pljačkaškom. Rezultati minulog rada svih dosadašnjih vlada na tom polju vidljivi su na svakom koraku – desetine štrajkova svakog meseca, od toga samo u januru ih je bilo 36, desetine raskinutih ugovora o privatizaciji, a preko 100.000 radnika uopšte ne prima plate.
– Od ukupnog broja privatizovanih firmi raskinuto je čak 27 odsto ugovora sa kupcima jer nisu ispunili svoje obaveze – rekao je predsednik Samostalnog sindikata Ljubisav Orbović.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !