);
Breaking News

OD TELEKOMA I AERODROMA 69 EVRA

Ukoliko se uzme u obzir najpovoljnija procena za Telekom, građanima slede akcije u vrednosti od 62,5 evra, a od Aerodroma „Nikola Tesla“ 6,3 evra


Izvor: Kurir

BEOGRAD – Od besplatnih akcija „Telekoma Srbije“ i Aerodroma „Nikola Tesla“ koje će biti podeljene ove godine građani bi u najboljem slučaju mogli da dobiju akcije ukupne vrednosti od 69 evra.

Kako nam je objasnio Branko Pavlović, bivši direktor Agencije za privatizaciju, ako se za Telekom uzme ambiciozna procena od dve milijarde evra, 15 odsto akcija koje se dele građanima vredi 300 miliona evra. Kad se to podeli sa 4,8 miliona građana, najviše što se po čoveku može dobiti jeste 62,5 evra. Od Aerodroma, ako se računa vrednost kompanije od 200 miliona evra, ne može se očekivati više od 6,3 evra. Sve u svemu, do 69 evra nominalne vrednosti, koja po izlasku preduzeća na berzu može biti manja, ali i veća.

– Od NIS su građani nedavno dobili pet akcija nominalne vrednosti 25 evra, a iz privatizacionog registra 17 evra. To je sve ukupno nešto više od 110 evra. Neka akcije EPS vrede duplo više od svih ovih akcija zajedno, to neće preći 250 evra. A znate da su obećavali 1.000 evra. Znači, nije ni blizu – naglašava Pavlović.
Građani će akcije moći da prodaju na berzi počev od 1. juna. Inače, pre podele akcija veliki državni sistemi moraju da se organizuju kao otvorena akcionarska društva, što je utvrđeno nedavnim Izmenama Zakona o besplatnim akcijama. Ukoliko to ne urade, predviđene su i novčane kazne.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama