„ZAVETNA ŽELJA“ ARČIBALDA RAJSA

Kada je 2006. godine sa kolegom u radio televiziji Zaječar novinarom Vitomirom Mladenovićem, kao asistent tokom režije, radio dokumentarnu reportažu  «Zlatno srce Kajmakčalana», zaječarski filmski i TV snimatelj Živoin Zdravković nije ni sanjao da će u konkurenciji 168 radijskih i televizijskih ostvarenja poneti pobedničku lentu na 24. Festivalu udruženih radio stanica Srbije. Još manje da će se ideja razviti u pedesetominutni film «Zavetna želja» o Arčibaldu Rajsu, švajcarskom humanisti, velikom dobrotvoru i prijatelju Srba u Prvom svetskom ratu. Uz finansijsku pomoć grada, prijatelja i sponzora, montaža filma je završena u privatnom beogradskom studiju «Gemini 3».

Iako Zdravković za sobom ima nebrojeno tv-reportaža i kratkih dokumentarnih filmova, od kojih su mnoge vezane za njegovu ljubav, za prirodu i planinarenje, interesovanje za istoriju, obeležavanje 80 godina od smrti Arčibaldu Rajsa, bili su dovoljan motiv da se nastavi sa radom na ovu temu. Provedeno je mnogo sati «kopanja» po arhivima i na terenu, te u razgovoru sa najboljim poznavaocima života i dela ovog velikog srpskog prijatelja. Rajsovo srce je bas kako i poželeo u testamentu, posle njegove smrti, položeno pored crkvice na vrhu Kajmakčalana. Zbog toga je ime filma „Zavetna želja“, a naslov je po pesmi Vojislava Ilića Mlađeg koju je 8. avgusta 1929. godine autor pročitao na grobu velikog humaniste i dobrotvora. Podnaslov filma „Čujte, Srbi“ proistekao je iz Rajsovog testamentnog opominjujućeg zapisa – objašnjava Zdravković i dodaje:

Za potrebe TV reportaže snimano je pet dana na Kajmakčalanu, u Bitolju i okolini. U međuvremenu, stigle su zanimljive i ekskluzivne izjave više istraživača srpske prošlosti, kao i zapisi koje je ostavio dr Rajs kada ga je Srpska vlada pozvala da utvrdi istinu o zločinima okupatora od 1914. godine. On je tu istinu, kao i herojsku borbu srpske vojske, objavio u svetskim listovima. Svi se slažu da je Rajs autentičnim i objektivnim svedočenjem za Srbiju učinio i više nego što može da učini jedna divizija u ratnim operacijama. Sve bez pare i dinara, kao srpski, vojni dobrovoljac.

U osnovi Zdravkovićevog scenarija je prva obimna foto-monografija „Spomenica dr Rajsu, od srca srcu“, koju je Rajsov ratni prijatelj Sava Đorđević priredio i objavio 1930. godine. Prva klapa filma je pala u Nišu pre tri godine, a potom se ređaju svedočenja najpoznatijih i najupućenijih u priču o Rajsovom ratnom putešestviju po Srbiji. Zabeleženo je i svedočenje stogodišnjeg Mladena Đuričića, kapetana srpske vojske na Solunskom frontu i Rajsovog ratnog druga. Posebno je zanimljiva priča Jole Favre iz Gornjeg Milanovca. Ona je kao snaha Rajsovog ratnog druga Alfreda Favre nasledila svu imovinu švajcarskog humaniste, jer on nije imao potomka, te je u ovom gradu osnovala Muzej Arčibalda Rajsa. U filmu su i mnoge druge scene o Rajsovim ratnim podvizima, ali i razočarenja u oslobođenom Beogradu kada nadvladava gramzivost i pohlepa birokrata i političkih čeličnika.

O tim mučnim preživljavanjima razočaranog humaniste, koji i dalje veruje srpskom narodu, saznalo se tek nakon njegove smrti, kada je objavljena knjiga „Čujte, Srbi“. O nepravdama koje su činjene humanisti Rajsu u Beogradu naslućuje se iz redakcijskog uvodnika „Politike“ od 9. avgusta 1929. godine. Umro je, piše „Politika“, gotovo kao puki siromah i sahranjen, kao što je i želeo, po pravoslavnim običajima, na pravoslavnom groblju na Topčideru, u 54. godini. U uvodniku piše i da je bio „najčešći prijatelj srpskog naroda u najtežim danima“, i da nikada nije primio ništa od zemlje Srbije i naroda koji je toliko zadužio.

Ekskluzivno

PREMIJERA FILMA O DR RAJSU

25. FEBRUARA U ZAJEČARU

Film o dr Rjasu biće sastavni deo gradiva udžbenika istorije u Švajcarskoj

Autor: B.F.

Kako nam je ekskluzivno izjavio Živojin Zdravković, autor filma o dr Arčibaldu Rajsu, premijera ovog jedinstvenog, dokumentarnog dela zakazana je za 25. februar ove godine u Pozorištu „Zoran Radmilović“ u Zaječaru. Na promociji biće i švajcarski ambasador, kao i potomci starih srpskih ratnika iz Bora, Beograda i Mačvanskog Prnjavora, meste koje je dr Rajsa proglasilo počasnim građaninom i u čijem je centru jedan od najlepših spomenika ovog velikog humaniste i najvećeg prijatelja srpskog naroda.

Zdravković nam je još rekao da se odrekao svakog honorara i da će ceo prihod od prikazivanja filma na televizijama biti poklonjen za izgradnju obdaništa u Zaječaru. U Švajcarskoj su voljni da film o dr Rajsu i golgoti srpskog naroda u Prvom svetskom ratu bude sastavni deo gradiva za predmet istorije u njihovim školama.

Share

Ostavite odgovor