);
Breaking News

Bajec: Penzije su ključ svih promena

Beograd — Ključna tema razgovora sa MMF-om biće rešenja koja dugoročno omogućavaju da izdvajanje iz budžeta za punjenje penzijskog fonda bude manje, smatra Jurij Bajec.

Izvor: B92

Misija Međunarodnog monetarnog fonda stiže u Beograd, povodom treće revizije kreditnog aranžmana sa Srbijom. Predviđeno je da razgovori predstavnika Vlade Srbije i Narodne banke Srbije sa delegacijom MMF-a traju naredne dve nedelje.

Ekonomski savetnik premijera Srbije Jurij Bajec rekao je da će se tokom razgovora s misijom Međunarodnog monetranog fonda najviše raspravljati o reformi penzijskog sistema.

„Izvesno je da smo blizu promena koje će doneti poboljšanja. Neka će se osetiti odmah, a neka u dužem roku“, rekao je Bajec za „Večernje novosti“.

On naglašava da je dobro, što se reforme penzijskog sistema tiče, da smo se odlučili da restriktivnije tretiramo beneficirani radni staž i da, uopšte, uslove za odlazak u penziju učinimo realnijim, što je i bio zahtev MMF i Svetske banke.

Na konstataciju da iz MMF-a poručuju da nije dobro što kasnimo sa sprovođenjem racionalizacije u državnoj upravi, Bajec kaže da je istina da se operativno kasni sa primenom tog zakona, ali da to ponajviše šteti samoj Vladi, jer ona trenutno isplaćuje zarade i onima kojima treba da isplati otpremnine, ali da veruje da će se upravo zato racionalizacija vrlo brzo završiti.

„Sigurno je da pitanje odmrzavanja penzija i plata u javnom sektoru nije moguće dok ne bude značajnijeg ekonomskog oporavka. Da bi se o toj temi uopšte diskutovalo, ekonomska aktivnost mora da pokaže ozbiljne znakove oživljavanja“, rekao je Bajec.

MMF je pre osam meseci odobrio kredit od 2,9 milijardi evra za jačanje deviznih rezervi, a do sad je povučena milijarda i sto miliona. Treća tranša od 350 miliona evra zavisiće od novog izveštaja Misije MMF-a.

Plan NBS je da se ta tranša povuče u maju ove godine. Srbija se obavezala da će smanjiti izdatke za isplate zarada budžetskih korisnika, odnosno da će te plate, kao i penzije, biti zamrznute.

Sporazum predviđa i otpuštanje viška zaposlenih u državnoj administraciji i usvajanje novog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama