);
Breaking News

Penzije na ledu više godina

MMF traži da primanja najstarijih građana budu zamrznuta sve dok bruto društveni proizvod ne zabeleži rast veći od pet odsto

Izvor: Kurir

Ukoliko Međunarodni monetarni fond (MMF) progura svoje predloge za reformu penzionog sistema, srpski penzioneri – ako uopšte dočekaju penziju – biće više gladni nego siti!

Kako Kurir saznaje, MMF od Srbije traži da u reformu penzionog sistema unese odredbu da visina penzija bude maksimalno 38 odsto od prosečne plate i da se penzije povećavaju tek kad BDP poraste za više od pet odsto. Poređenja radi, za ovu godinu predviđen je rast od 1,5 odsto.

Predsednik  Sindikata državne uprave Njegoš Potežica kaže da će se sindikati boriti svim silama da ovi predlozi ne uđu u predlog zakona o penziono-invalidskom sistemu.

– Ako bi se čekalo da BDP bude iznad pet odsto, to znači da se penzije ne bi povećavale godinama i materijalni status penzionera bi bio ugrožen. I predlog da visina penzija bude 38 odsto je neprihvatljiv jer se postavlja pitanje kolike bi plate morale da budu da bi od penzija moglo da se živi. Nekada su penzije iznosile 87 odsto od prosečne plate – kaže Potežica. On dodaje da bi povećavanje starosne granice za odlazak u penziju ugrozilo ogroman broj starijih ljudi koji su tokom tranzicije ostali bez posla i čekaju da ispune taj uslov.

Kako saznajemo, Vlada će na današnjim pregovorima sa MMF predstaviti predlog koji, pored ostalog, predviđa strože uslove za beneficirani radni staž, podizanje granice za sticanje porodične penzije na 55 godina za žene, odnosno 58 godina za muškarce i postepeno povećanje starosne granice za odlazak u penziju do 2023. godine do 65 godina.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama