);

POŽARI I POPLAVE U BORSKOJ BIOBLIOTECI

Narodnu biblioteku u Boru sa 81.000 knjiga i ostale dragocene pisane i fotodokumentacije može svakog časa da proguta plamen kakav se nedavno desio u Zavijačknom i pozjamnom  odeljenju kada je, zbog dotrajale elektro-instalacije, izbio požar. Da nije bilo prisenosti radnika koji su blagovremeno aktivirali protivpožarni  aparat vatra bi se verovatno  proširila na celu zgradu Doma kulture u kojoj su i Muzej rudarstva i metalurgije, TV Bor i Borski okrug.

Kako je izjavila Vesna Tešović, upravnik Biblioteke instalacija je stara 30 godina i krajnje je vreme da  se obnovi i spreči najgore. Bibliotečki radnici već tri godine upozoravaju nadležne u opštini da je neophodan projekat za sanaciju elektro-mreže. Na taj način obezbedilo bi se sigurnije napajanje strujom.

Prostorije biblioteke ranijih godina su više puta plavljene. Godine 2004. izbio je veći požar, ali je srećom dežurni radnik efikasno inetrvenisao i sprečio veće posledice. U ovoj ustanovi od posebnog interesa smatraju da biblioteku spašavaju slučajnosti, jer vatra se do sada uvek događala u radno vreme.

U susednom Muzeju rudarstva i metalurgije nisu suočeni sa poplavama i poažarima u depoima, jer su blagovremeno obnavljali elektro-instalacije.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !