VERICA KALANOVIĆ: UZ PODRŠKU VLADE RTB BOR OPET POSTAJE VELIKI SISTEM

Izvor: Prees služba RTB Bor

– Sada je Rudarsko-topioničarski basen Bor stabilan i ima dobre razvojne planove. Pozitivne mere, pre svega Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj i Ministarstva za nacionalni investicioni plan, uz sposobno rukovodstvo Basena Bor i uz konstruktivan odnos sindikata, kao i uz pomoć ostalih ministarstava u Vladi Srbije – već daju dobre rezultate. Zahvaljujući strateškom odnosu obnavlja se rudarska mehanizacija, povećavaju se produktivnost i proizvodnja, a gradiće se i nova topionica – ocenila je ministarka za nacionalni investicioni plan Verica Kalanović u jučerašnjem razgovoru sa rukovodstvom RTB-a Bor.

Ministarka Kalanović je istakla da su planovi Basena Bor za obnavljanje opreme i povećanje proizvodnje dobri i da će i dalje imati podršku Vlade i resornih ministarstava, ali se ne sme zaboraviti i zaštita životne i radne sredine:

– Radi zaštite zdravlja ljudi u u Boru i okolnim selima, u NIP-u će već u prvoj polovini godine biti predviđena sredstva za rešavanje problema prašine sa flotacijskog jalovišta Veliki Krivelj koje ugrožava okolna sela. Planirano je da se jalovina tehnologijom paste odlaže u stari borski površinski kop u narednih desetak godina do potpunog zapunjavanja. Takođe iz NIP-a biće obezbeđena sredstva za ispumpavanje kisele vode iz površinskog kopa u Majdanpeku koja će prečišćena oticati u Šašku reku. Ministarstvo ekonomije, uz podršku Ministarstva za NIP, pomoći će i u iznalaženju strateškog partnera za Fabriku odlivaka u Žagubici.

Najavljujući još čvršću saradnju sa rukovodstvom Basena Bor radi povećanja proizvodnje bakra, ministarka Verica Kalanović je istakla da, osim RTB Bor kao nosioca razvoja, treba razvijati i mala i srednja preduzeća, aktivirati biznis-inkubatore u Boru i Majdanpeku, zapošljavanjem podizati standard i planski razvijati infrastrukturu ne samo u Boru i Majdanpeku nego i u selima.

U ime rukovodstva Basena Bor generalni direktor Blagoje Spaskovski zahvalio je Vladi Srbije i resornim ministarstvima na njihovom strateškom angažovanju u dosadašnjim projektima (ugradnja mokrih i suvih elektrofiltera u topionici, čime je aerozagađenje dvostruko smanjeno, sanacija najugroženijeg dela kolektora kriveljskog jalovišta) i na pomoći u ostvarivanju budućih planova za stabilizaciju proizvodnje bakra i zaštitu životne i radne sredine.

Share

Ostavite odgovor