KAKO LOKALNU TELEVIZIJU NAUČITI PAMETI?

Povrh svega, zašto se, svi koji ste drmali opštinom, niste založili da se i ŠRIF  uspešno privatizuje, nego ste, na uštrb novinarske profesije, usko  sarađivali i sa Milutinovićima, i Mitrovićima, i… E, sad vidite, to što ste tražili – dobili ste, a TO se zove – DS i pomalo SPS

Nije lako nacionalnim TV, ne računajući Javni servis RTS, da sačine odličan program, a da se dobro ne zamere glavnim polugama vlasti i posebno – menadžerima i prepoznatljivim a našim tajkunima. Tamo najviše stradaju novinari koji rade za male plate, radno mesto im svkodnevno visi o koncu, moraju da se prilagođavaju rigoroznom Zakonu o informisanju i ne mogu , bez obzira koliko bili vešti i pametni,  da se odupru novokomponovanim  gazdama. Njih gotovo niko ne štiti. U poslednje vreme i poslenici «sedme sile» u lokalu nemaju miran san. Njih malo ko tužaka po sudovima, više im se pripreti  s  «dotičnog mesta» ili im namerno zaksne ionake nedovoljne zarade, pokatkad moraju da se ponižavaju pred svakakvim klanovima i političkim akrobatama. U Boru, Negotinu, Zaječaru, celoj Timočkoj Krajini naročito od početka privatizacije nije lako biti novinar, niti urednik. Ranije, pogotovu u Boru, lepo se živelo od novinarstva. Niko se nikome nije zamerao, čuveni ŠRIF je radio «kako tata kaže», a taj tata je uvek iz opštine ili RTB ili su obojica zajedno. Para je bilo i za nerad, i neznanje, i neoprostive greške. Ni danas borski ŠRIF i TV Bor nisu privatizovani. Jedini u Timoičkoj Krajini. U međuvremenu, zahvaljujući diletanskim potezima rukovodstva pod uticajem partija, izgubili su i regionalnu frekfrenciju. Lokalnu frekfrencu nisu ni imali, niti će je, po zakonu, dobiti do 2012. godine. Mogu da pokušaji preko nacionalnih manjina da priberu nešto od papira za privremeni rad, ali ni to ne rešava nagomilane muke i jade.

Najnoviji «udes», emitovanje propagandnog materijala DS-a, nije smeo, bar što se zakona tiče, da se desi. I mnogo toga nije bilo na mestu, i ne od juče. Ova , nekada i ugledna informtaivna kuića, bar u unutrašnjosti Srbije, danas nema ni  stvarnog direktora, ni glavnog i odgvornog urednika, a da ne spominjemo homogene redakcijske i uredničke kolegijume. Sve se raspalo popd udarom stranačkih interesa. Branislav Rankić, još aktuelni predsenik opštine i lider  radikala, preti da će uništiti TV Bor, prijavće je Radiodifuznoj agenciji koja će , zbog emitovanja spornog, propagandnog filma o dve decenije DS-a, nekoga naučiti pameti i zatvoriti naš omiljeni mali ekran.  Zakon o informisanju isti  je za sve, pa je onda i obaveza glavnog urednika da posptupa po njemu ili da plati veliku kaznu. No, nešto drugo je u pitanju. Ista ta TV Bor emituje program bez dozvole, odnosno bez frekfrencije. To znači da im niko ništa ne može, prijavljivao ih, tužio i ružio, nema nikakve veze. Oni komotno mogu da rade štagog hoće i šta im se svidi. Da li su i koliko zato od lokalne samouprave, svog osnivača, plaćeni, posebno je pitanje. Nije u redu što toj TV preti predsednik opštine koji je i sam učestvovao u njenom urušavanju i koji je, lepim delom , umeo  da postavlja svoje ljude na najodgovornija mesta i da se – ne kao neke druge partije, recimo Ničićev Pokret – ponaša kako on misli da je najbolje. O slobodi informisanja, e, ko o tome još da razmišlja. Rankić je nedavno izjavio da su svi na vlasti porteklih nekoliko godina krivi za katastrofu javnog sektora, gde je još kako i  javno preduzeće TV Bor ili ŠRIF u likividaciji.

Jeste država najkrivlja što se ne poštuju neke osnovne norme u profesiji kakvo je novinarstvo, ali, i zaboga, pa ova opština je plaćala i u vreme ranijeg, kao i sadašnjeg predsednika ( Marjanović + Rankić ) i TV Sezam, pa i TV Zaječar. Kad bi se analiziralo to što su oni izdvajali iz budžeta za sve te TV , izuzimajući profesionalnu TV Zaječar, mogli bi se zapitati odakle tim ljudima toliko hrabrsoti da se upuste u takve i tolike rabote. Niko na svetu ne plaća loš rad ili besplodni angažman koji donosi više štete nego koristi, ponajviše građanima. Oni i njihovi vajni saradnici, uglavnom nikada ( poznajemo se odlično ) nisu se dokazali u novinarskom i markatinškom delanju, oni su više po političkoj liniji dolazili na mesta koja su pripadala znalcima i politički neostrašćenim . Iz tih, i još povazda razloga, ne bi trebalo da dižemo bune na one koje smo vezama i vezicama dovodili pred TV kamere i upuštali ih u matice iz kojih se ni daleko snažniji profesionalci ne bi lako izvukli. Nije, gospodo funkcioneri, novinarska profesija , čak ni u ovim smutnim vremenima, za rastezanje i razvlačenje, mrcvarenje i nepoštovanje. Častan je to i čestit posao. Zahvaljujući i Vama u vrhovima vlasti, doveli ste ovo zanimanje na ivicu bede i  aljkavosti. Satrli ste, ne samo ovde, najbriljantnija pera i najslobodoumnije urednike i poslenike te profesije. Setite se kako ste u Bor, grad sa svetlom novinarskom tradicijom, dovodili polupismene ili nedozrele urednike, porducente, kobojagi znane novinare, KADROVE kako bi Vi, s puno osionosti, rekli. Zavodi za zapošljavanje mogu da se dese  i u jednom Sportskom centru, ali nikako, i ne daj Bože ponovo, u novinakoj kući ili Centru za kulturu. Vi ste proizveli tušta i tma novinarskih bogalja i sad hoćete da poznaju i zakone koji se strašnim brzinom menjaju hrleći , često ne gledajući otvorenih očiju, ka EU. Nekih oko 30 miliona, što je danas strašno puno, ŠRIF je u minusu. Zašto se to dogodilo kad ste Vi, i još neki, bili na čelu budžeta ?

Povrh svega, zašto se, svi koji ste drmali opštinom, niste založili da se i ŠRIF  uspešno privatizuje, nego ste, na uštrb novinarske profesije, usko  sarađivali i sa Milutinovićima, i Mitrovićima, i… E, sad vidite, to što ste tražili – dobili ste, a TO se zove – DS i pomalo SPS. Ne verujemo da će oni  lošije organizovati informisanje od svih prethodnih koalicija i vlastodržaca. Napokon, opština jeste dužna da informiše građane, ali onako kako ona smatra da je najcelishodnije. Možda će se vratiti «Borske novosti», moguća je i neka nova, treća TV, ni Zajčear nije daleko ukoliko se i borski DS zaljubi u G-17, gde Boško Ničić u svom Negotinu već  polaže ispit iz predmeta  « Regionalna TV u službi predstojećih izbora».

Share

Ostavite odgovor