Po hektaru – 14.000 dinara

IZVOR: VEČERNJE NOVOSTI

SUBVENCIJA po hektaru za ratarsku proizvodnju ove godine će biti veća za dve hiljade dinara, i iznosiće 14.000 dinara, najavio je u petak Saša Dragin, ministar poljoprivrede. Poljoprivrednici koji su registrovali svoja poljoprivredna gazdinstva će uz ovu subvenciju kao i prošle godine moći da koriste dugoročne i kratkoročne subvencionisane kredite.
Dragin je podsetio da je Vlada Srbije usvojila pet
uredbi o korišćenju podsticajnih sredstava za 2010. godinu. U pitanju su uredbe, kojima se reguliše subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje, a takođe i subvencionisani krediti za poljoprivrednike.
– Povećanje regresa za ratarsku proizvodnju sa 12.000 na 14.000 dinara po hektaru omogućeno je pošto nam je budžet za ovu godinu bio naklonjeniji, pa smo dobili 25 odsto više sredstava nego prošle godine – rekao je Dragin.
Poljoprivrednici će, objasnio je Dragin, moći da uzmu kratkoročne kredite u vrednosti od 50.000 do 900.000 dinara. Vlasnici robnih zapisa za robu smeštenu u javnim skladištima moći će da uzmu kratkoročne kredite i do dva miliona dinara, a krediti će i ove godine biti plasirani preko komercijalnih banaka.
– Kamatna stopa će biti pet odsto na godišnjem nivou, a sredstva dobijena kreditom moći će da se koriste za kupovinu repromaterijala, odnosno kao obrtna sredstva neophodna za poljoprivrednu proizvodnju – kaže Dragin. – Kod dugoročnih kredita naše ministarstvo će, kao i ranije, učestvovati sa 40 odsto, a banke sa 60 odsto. – Na taj način smanjujemo komercijalnu kamatnu stopu, koja će i za ove kredite biti pet odsto na godišnjem nivou.

DUVAN
DRAGIN je takođe naglasio da proizvođači duvana, prema dogovoru sa njihovom predstavnicima prošle godine, mogu da očekuju dodatnih 20.000 dinara regresa po hektaru.

Share

Ostavite odgovor