);
Breaking News

KRIZA U MEDIJIMA

IZVOR: www.novinari.rs

Loše im se piše. Medijima u Srbiji ova godina neće biti nimalo lakša od prethodne, ako ne i teža, ocenjuju poznavaoci medijskog tržišta. Pojedini kažu da je kriza u medijima tek počela, a otpuštanja novinara će se nastaviti

Više ni jeftine novine ne prolaze dobro. Zašto bi kad ih ima i za džabe. Sve više ljudi u redu čeka da se napune korpe sa 24 sata. Napadaju autobuse, jer vozač obično na instrument tabli ima 20-ak komada. Uzmu i za komšiju. „Čitao sam 30 godina Politiku, svaki dan. Ne kupujem je odkad su se pojavile besplatne novine. Ne znam da li bih kupovao i da se nisu pojavile. I ne verujem da ću se vraćati na staro, jer jednostavno, mnogo mi je hiljadu dinara mesečno da dam za novine. A i šta će mi drugo, mator sam, kratki tekstovi i velike slike u boji mi više odgovaraju“, kaže penzioner, jedan od onih koji presreću vozača.
Eto odgovora na temu šta će biti sa medijima u 2010. Neće im biti bolje, bar ne što se čitalačkog dela tiče. Kompanije su doduše nešto raspoloženije za reklamiranje ali i one na osnovu tiraža procenjuju gde će i koliko dati za oglas. Televizija, jeftinija nego ikad kad je reklamiranje u pitanju upravo zbog dampinga cena koji daje većim oglašivačima nasukala je štampane medije jer je razlika u ceni mala kad se uporede oglasi u novinama i na televiziji, ukazuju poznavaoci.
Sa medijskog tržišta Srbije u oktobru prošle godine nestala je obnovljena Borba, pre petnaestak dana ugasio se i Glas Javnosti, a stručnjaci upozoravaju da su ugrožene i velike medijske kuće.
U Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija (ANEM) kažu da nemaju informacija koliko je emitera ugašeno usled ekonomske krize. Saša Mirković, presednik ANEMA-a objašnjava da su neki prestali da rade jer prilikom raspodele frekvencija nisu dobili dozvolu za emitovanje programa. “Mislim da se neki od njih pokušavaju preorijentisati na neke druge biznise kao što su ugostiteljstvo, otvaraju kafiće u okviru stanica”, kaže Mirković.
Sektor medija Ministarstva kulture ne raspolaže podacima o broju radnika u medijima koji su ostali bez posla u prethodnoj godini, jer je, kako kažu, teško utvrditi tačnan broj imajući u vidu da medijske kuće dobar deo svojih saradnika angažuju honorarno.

Teško, još teže…

OPŠIRNIJE: www.novinari.rs

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !