);
Breaking News

NOVA DOKUMENTA OD 1. MARTA

IZVOR: VEČERNJE NOVOSTI

NOVE izvode iz matičnih knjiga rođenih, venčanih i umrlih, koji nemaju ograničen rok važenja, građani će dobijati od 1. marta – najavio je u sredu Milan Marković, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu. – Izvode
će štampati Zavod za izradu novčanica, a sadrže više nivoa zaštite, jer je bezbednost ovih dokumenata bio jedan od uslova za viznu liberalizaciju.
Svaki dokument imaće svoj jedinstveni broj, biće odštampan na novom obrascu koji sadrži posebne oblike zaštite (poseban grb, numeraciju i boju vidljivu samo pod UV svetlom, kinegram…), čime je onemogućeno falsifikovanje.
Ministarstvo je već poslalo dopis lokalnim samoupravama, u kojim ih obaveštava da od 1. marta izvode izdaju jedino na novim obrascima i da ih nabave do tog roka.
– Ovi izvodi iz matičnih knjiga su samo prva faza u primeni novog Zakona o matičnim knjigama, koji je najvažniji zakon u oblasti državne uprave – rekao je Marković. – Nova dokumenta, u opštinama gde su u upotrebi, osim srpskog, i drugi jezici, na poleđini će imati ispisane podatke i na jeziku manjina.
Izrada dokumenta je za 29 dinara skuplja nego ranije, ali to neće uticati na promenu cene izvoda.

“PAPIRI” U SVAKOJ OPŠTINI
Za mesec dana biće predstavljene i preostale dve faze primene Zakona o matičnim knjigama, pa će građani dokumenta moći da podižu u bilo kojoj opštini, bez obzira na to gde žive.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !