);
Breaking News

„USPOMENE IZ TUĐINE“ U TIMOČKOJ KRAJINI

U Galeriji borskog Muzeja rudarstva i metalurgije, do 5. marta, otvorena  je jedinstvena izložba predmeta i dokumenata  iz vremena Prvog svetskog rata nazvana “Uspomene iz tuđine”. Šezdeset eksponata svedoči o golgoti, stradanju i hrabrosti srpskih ratnika u tuđini, najviše u Grčkoj, u proboju Solunskog froonta i Bizerti u Tunisu. Bilo je to vreme 1915. do 1917. godine. Najzanimljivija su pisma i dopisnice iz rata u kojima se pozdravlja rodbina u otadžbini,  “ negde sa fronta” i pita se za zdravlje ne saopštavajući kako je njima bez doma i svoje zemlje, u rovovima I na bojištima.
-Izložba će biti dopunjena sa još najmanje sto dokumenata, fotogragija i predmeta, od oružja do pribora za svakodnevnu upotrebu. Planirane su i prezentacije u svim većim timočkim mestima, pa i selima odakle je iz ovog kraja izginulo najviše življa, uglavnom  prvopozivaca slavne Timočke divizije- kaže Vukašin Jović, profesor istorije i autor izložbe.
U izložbenom prostoru svako veče prikazuje se neki od dokumentarnih filmova o soluncima, srpskim vojvodama, Balkanskim i Prvom svetskom ratu, negovanju tradicija iz tog vrtemna. Izložba će najverovatnije uskoro dobiti stalnu postavku.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama