KOD LEKARA ČIM OTEKNU ZGLOBOVI

IZVOR: BLIC

Jutarnja ukočenost koja traja duže od 30 minuta, bol pri stisku ruke i simetričan otok zglobova šake i stopala početni su simptomi reumatoidnog artritisa. Tada je važno odmah se obratiti lekaru kako bi u lečenju bolesti pomogao i reumatolog.

Reumatoidni artritis je jedno od najčešćih autoimunih oboljenja i glavni uzrok pojave hroničnog bola. Pretpostavlja se da samo u Evropi oko tri miliona ljudi boluje od ove bolesti, a procenjuje se da kod nas taj broj prevazilazi 35.000. Smatra se da je reumatoidni artritis jedna od hroničnih bolesti koja najviše ugrožava kvalitet života bolesnika.

– Pored izraženog bola, obolele najviše brine ograničenost pokretanja zgloba, zbog čega ne mogu da obavljaju svakodnevne aktivnosti, kao što su zavrtanje i odvrtanje slavine ili zakopčavanje odeće. Reumatoidni artritis je hronična bolest koja dovodi do invalidnosti i skraćuje životni vek – objašnjava dr Jelena Vojinović, reumatolog u Kliničkom centru Niš.
Ono što najviše brine i lekare i pacijente je to što se još ne zna tačan uzrok nastanka bolesti. Pretpostavlja se da problem leži u kombinaciji infekcije i urođene podložnosti za dobijanje ove bolesti.
– Zahvaljujući savremenim biološkim lekovima danas je moguće bolest na vreme zaustaviti, pre nego što nastupi trajni invaliditet. Nakon postavljanja dijagnoze, reumatolog započinje lečenje – ističe dr Vojinović.
Ishrana obolelih od reumatskih bolesti i lakše obavljanje svakodnevnih aktivnosti bili su tema jučerašnjeg sastanka pacijenata obolelih od reumatoidnog artritisa sa stručnjacima iz Instituta za reumatologiju Srbije. Postoje brojni navodi kako specifična ishrana ili pojedine namirnice pomažu ili leče reumatoidni artritis. Čini se da pomaže ne prestroga vegetarijanska ishrana, mediteranska ishrana, maslinovo ulje.

Share

Ostavite odgovor