UGROZILI BI ŽIVOTE RUDARA

ZATRPAVANJE STASROG BORSKOG KOPA MOGLO BI DA DOVEDE DO KATASTROFE SA NESAGLEDIVIM POSLEDICAMA

Autor: B.Filipović

Ukoliko bi , kako je nedavno najavljeno na Petom sastanku državne grupe za zaštitu životne sredine u Boru i okolini, uskoro počelo zatrapavanje starog površinskog kopa rudnika bakra ( dubina oko 500 metara) moralo bi se odustati od daljeg kopanja rude u najstarijem, podzemnom rudokopu “Jama”. Zatrpavanjem ogromnog grotla flotacijskom, a ne jalovinom sa rudnika “Veliki krivelj”, moglo bi da dođe do urušavanja i probijanja tla do horizonata “Jame”. Na takvu mogućnost podseća i događaj od pre  četiri godine kada je jedan rudart  poginuo, a sedmorica završila u bolnici. Nataložen flotacijski i ostali mulj probili su tada tle, a lavina je munjevito krenula zatprapavajući hodnike , gde su rudari kopali bakarnu rudu. Samo sticajem okolnosti izbegnute su neuporedivo veće žrtve.

-Dok se ne uradi porpisna stručna dokumentacija ne bi niko smeo ni da pomisli na početak zatrpavanja. Stručnjaci su aposlutno u pravu kada upozoravaju na moguće posledice. Štaviše, svakodnevno bi se strahovalo da li će doći do probijanja tla, jer reč je o ogromnoj količini mulja. Ispod kopa su podzemne etaže rudnika, a nedaleko je i rudno telo “Borska reka” koje jedino može narednih sto godina da produži život borskom rudarstvu-smatra dr Mile Bugarin, zamenik direktora Instituta za bakar.

U razgovoru sa još nekim od priznatih rudarskih stručnjaka doznajemo da kop treba zatrpati i kultivisati površinu od 40 i više hektara i to najviše iz ekoloških potreba. Za takav projekat zainteresovana je i Svetska banka. I u tom slučaju flotacijska jalovina ne bi smela da dođu u obzir.

Na drugoj strani, turistički radnici se protive zatrpavanju kopa, jer je već postao najznačajnija atrakcija za goste iz zemlje i sveta.

Blagoje Spaskovski, direktor RTB Bor već je najavio da će ovaj posao trajati deset godina i da se očkuje pomoć , ne samo banaka, nego i države.

Share

Ostavite odgovor