Moguće poskupljenje lekova

IZVOR: BLIC

Lekovi koji se bez lekarskog recepta mogu kupiti u apotekama, u narednom periodu mogli bi da poskupe. To će, međutim, zavisiti isključivo od proizvođača, jer će im po novom predlogu zakona o lekovima i medicinskim sredstvima biti odrešene ruke da slobodno formiraju cene tih medikamenata, saznaje „Blic“.

Kada je reč o uvoznim lekovima, Agencija za lekove neće morati ponovo da ih kontroliše, kao do sada.

Dragomir Marisavljević, predsednik grupacije proizvođača lekova i potpredsednik „Hemofarma“, kaže za „Blic“ da je ova novina dobra jer je tako i u svim zemljama u Evropi.
– Do sada su ovi lekovi bili pod administrativnom kontrolom države, a sada će cene zavisiti od konkurencije. Ti lekovi mogu poskupeti, ali i pojeftiniti. Međutim, svaka kompanija treba dobro da razmisli da li će iskoristiti novo pravo ili će zadržati istu cenu leka – objašnjava Marisavljević.
Vlada Srbije usvojila je na sednici održanoj 18. februara ove godine predlog zakona o lekovima i medicinskim sredstvima kojim se uređuju upis lekova u registre koje vodi Agencija za lekove, proizvodnja i promet lekova, kao i rad Agencije za lekove.
– Donošenjem ovog zakona postići će se i usaglašavanje sa direktivama i drugim propisima Evropske unije iz oblasti lekova, ali i stvaranju uslova za domaće proizvođače da plasiraju svoje proizvode u zemlje Evropske unije – kaže za „Blic“ Zorica Pavlović, pomoćnik ministra zdravlja.
Novine su donesene kada je reč i o uvoznim lekovima. Naime, Agencija za lekove je kontrolisala kvalitet svakog leka koji se uvozi u našu zemlju. Međutim, novim predlogom zakona uvažavaće se sertifikati lekova koje su izdale druge (strane) agencije za lekove i ti medikamenti neće se ponovo kontrolisati u našoj agenciji.
– Unete su izmene i kada se lekovi registruju. Ranije se registracija obnavljala na pet godina. Međutim, kada se zakon usvoji, oni lekovi koji su duže od pet godina na našem tržištu, dozvola za stavljanje u promet će biti neograničena, što znači da se neće više obnavljati – objašnjava Pavlovićeva.
Za medicinske aparate, poput skenera, ultrazvuka, takođe je Agencija za lekove izdavala dozvolu. Ubuduće svi aparati koji budu imali oznaku Ce neće morati da dobijaju dozvolu, već će samo biti upisani u registar Agencije za lekove. Međutim, ova novina ne znači ništa domaćim proizvođačima medicinske opreme, jer će oni morati i dalje da podnose zahtev za tu dozvolu.

Share

Ostavite odgovor