PROMOVISANA «ZAVETNA ŽELJA» DR ARČIBALDA RAJSA

U  prepunom Narodnom pozorištu, u Zaječaru, promociji filma «Zavetna želja – čujte Srbi», prisustvovali potomci starih srpskih ratnika iz cele Timočke Krajine i ambasador švajcarske u Beogradu, Ervin Hofer

Autor: B.F.

U dvorani Pozorišta «Zoran Radmilović», u Zaječaru, pred više stotina potomaka starih srpskih ratnika iz Bora,  grada domaćina i ostalih mesta u Timočkoj Krajini, političkih zvaničnika, kulturnih radnika i gostiju iz Beograda, na lepo upriličenoj promociji dokumentarca «Zavetna želja – Čujte Srbi», o filmu su  govorili producenti, autor Živojin Zdravković, ambasador Švajcarske Ervin Hofer, istričari, kao i Jola Favra, naslednica zaostavštine dr Arčibalda Rajsa. U vreme 5o – minutne promocije – muk i tišina, i po koji jecaj iz publike. Ponovo je, nakon smrti najvećeg prijatelja srpskog naroda u svim ratovima,  Arčibalda Rajsa,  nakon iznenadne smrti 1929. godine, oživelo njegovo veličanstveno delo i sećanje na plemenitost koju svet do danas nije upamtio.

-Dr Rajs, na poziv Srpske vlade, dolazi u Srbiju 1914. i istražuje zločine Austro-Ugara, Nemaca i Bugara nad nedužnim srpskim civilnim stanovništvom. Ova istraživanja i publikovanja u svetskim listovima imala su ogroman značaj . Posebno je , sve vreme rata, birnuo o srpskim izbeglicama zbrinjavajući siročad u Švajcarskoj. Sa svojom Moravskom divizijom prešao je alabansku golgotu, Solunski front i novembra 1918. umarširao u oslobođeni Beograd. Pred kreaj života ( umro je u 54. godini )  objavio je ratni dnevnik «Šta sam video i proživeo u velikim danima». Kao posmrtno zaveštenje srpskom narodu ostavio je rukopis knjige „Čujte Srbi» objavljen tek 2004. godine. Sahranjen je , po ličnoj želji, na pravoslavnom groblju na Topčideru. Testamentom je zahtevao da mu se, kad umre, iščupa srce i pohrani na Kajmakčalanu, gde je gledao kako junački ginu njegovi srpski ratni drugovi. I danas je u kapeli Rajsova urna na Kajmakčalanu- rečeno je na promociji filma.

Muzika i montaža povereni su Predragu Brajoviću i Vladimiru Radakoviću, naratori su Goran Aleksić i Vlkadimir Glišić, u liku dr Rajsa je zaječarski glumac Milutin Vešković. U filmu su govorili i: Jola Favra, prof. Dr Rade Stankolvić, prof. Dr Darinka Rajičić i  dr Borislava Ilić. Producenti su Ratsilav Blagojević i Rotari klub Zaječar. Proizvodnja GERMINI 3 Beograd.

Share

Ostavite odgovor